Ekonomi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çinli meslektaşına ABD’nin tepkisini iletti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde Çin’in en üst düzey diplomatı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Wang Yi ile bir araya geldiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın Çin’in üst düzey dış politika yetkilisi Wang Yi ile Münih’te yaptığı görüşmede yaptığı yazılı açıklamada Blinken, “ABD karasal hava sahasında, Çin’in yüksek irtifa gözetleme balonuyla kabul edilemez bir durum” dedi. ABD egemenliğini ve uluslararası hukuku doğrudan ihlal etti ve bu sorumsuz eylemin bir daha asla yaşanmaması gerektiğini vurguladı.

İlk kıdemli iletişim

Açıklamaya göre, ABD’nin iki hafta önce Çin’e ait bir gözetleme balonunu düşürmesinden bu yana ülkeleri arasındaki ilk üst düzey temasta Blinken, ABD’nin 40’tan fazla hava sahasına giren yüksek irtifa gözetleme balonu programını dünyaya açıkladı. 5 kıtada ülkeler. o yaptı.

Price, Blinken’in sistemik yaptırımlardan kaçınmak için “Çin’in Ukrayna’ya karşı yürüttüğü acımasız savaşında Rusya’ya verdiği mali desteğin veya yardımın sonuçları” konusunda da uyarıda bulunduğunu kaydetti.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı’nın Kuzey Kore’nin uluslararası balistik füze denemesini “istikrarı bozmanın son eylemi” olarak kınadığı vurgulanarak, “sorumlu güçlerin böylesine önemli uluslararası tehditlere yanıt vermesi gerektiğini” söyledi.

Blinken’in, ABD’nin uzun süredir devam eden “Tek Çin” politikasında tesadüfi bir değişiklik olmadığını yinelediği, Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrarı korumanın değerinin altını çizdiği kaydedildi.

Blinken, iki ülke arasında değerli bir çekişme haline gelen balon etkinliği nedeniyle bu ayın başlarında Pekin’e yapacağı bir geziyi iptal etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu