Ekonomi

Ağbaba: 7 milyondan fazla kişi açlık sınırının katbekat altında yaşıyor

CHP Genel Lider Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye’de kayıtlı olarak çalışan 13 milyondan fazla çalışanın yaklaşık 5,4 milyonunun taban fiyatla geçimini sağladığını belirterek, “Aileleri ile birlikte düşünüldüğünde 7 milyondan fazla kişi açlık sınırının katbekat altında yaşamaya devam etmektedir.” sözünü kullandı.

Ağbaba, yazılı açıklamasında, dört kişilik bir ailenin minimum mutfak harcamasının 2 bin 338 lira 5 kuruşa yükseldiğini belirtti.

Çalışan bir personelin işe gidiş geliş ulaşım masrafı, faturalar ve çocuğu için yapması gereken minimum harcamanın 544 lirayı bulduğunu söz eden Ağbaba, ocak ve şubatta taban fiyatla geçinen dört kişilik bir ailenin mutfak harcaması için yaptığı minimum harcama oranının yeni taban fiyattan ortalama en az 318 lira fazla olduğunu savundu. Ağbaba, şunları kaydetti:

“Yeni minimum fiyatın belirlenmesinden iki ay sonra yani ocak ve şubat ayı, minimum fiyat ile geçinen aileler için hiçbir şeyin düzgüne gitmediğini ortaya koydu. 2019 yılının birinci iki ayı olan ocak ve şubat aylarında besin artışları süratle artmaya devam etti. İktidar, besinde yaşanan artışları önlemek gayesiyle evvel marketlere baskın yaparak engellemeye çalıştı. Akabinde bilhassa zerzevat oranlarında yaşanan artışı önlemek maksadıyla adeta kendi esnafı ile rekabete girerek tanzim satış çadırlarını devreye soksa da hiçbir biçimde mutfak harcamalarındaki yangını söndüremedi.”

Asgari ücret oranlarına yapılan zamların çalışan bir kişinin masraflarının göz önüne alınarak hesaplandığını ve işçinin ailesi için zorunlu olarak yapması gereken asgari aylık masrafın göz önüne alınmadığını ileri süren Ağbaba, açıklamasında “Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ı taban fiyat ile geçimini sağlamaktadır. Türkiye’de kayıtlı olarak çalışan 13 milyondan fazla çalışanın yaklaşık 5,4 milyonu taban fiyat ile geçimini sağlamaktadır. Aileleri ile birlikte düşünüldüğünde 7 milyondan fazla kişi açlık hududunun katbekat altında yaşamaya devam etmektedir.” tabirine yer verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu