Haber

BM Genel Sekreteri Myanmar’daki Siyasi Mahkumların Serbest Bırakılmasını İstedi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar’daki “siyasi mahkumların” serbest bırakılması ve ülkenin demokrasiye dönmesi gerektiğini söyledi.

Endonezya’nın başkenti Jakarta’da düzenlenen 43. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi marjında ​​basın mensuplarına konuşan Guterres, Myanmar’daki krize ilişkin açıklamalarda bulundu.

Guterres, “Myanmar’daki askeri yetkililere, halklarının isteklerini dikkate alma, tüm siyasi tutukluları serbest bırakma ve demokratik yönetime dönme çağrımı yineliyorum” dedi. Şu şekilde konuştu:

Myanmar’da kötüleşen siyasi ve insani durumdan “son derece kaygılı” olduğunu vurgulayan Guterres, özellikle yerinden edilmiş ve “çaresiz koşullar”da yaşayan çok sayıda mülteciye de değindi.

Guterres, ASEAN’ın 2021’deki 5 maddelik anlaşmaya yönelik yaklaşımını takdir ettiğini belirterek, tüm ülkeleri Myanmar’a karşı ortak strateji izlemeye davet etti.

Myanmar’da askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı ve ülkede yaşanan siyasi gerilim iddialarının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu.

Ordu, başta ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi olmak üzere çok sayıda yetkiliyi ve iktidar partisi liderini gözaltına almış ve bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu