Haber

Diyanet’in ‘depremde çocuklar için fetvası’ Anayasa Mahkemesi’nde

Diyanet’in ‘evlat edinilenle evlenilebilir’ fetvasına yönelik suç duyurusu reddedildi.

Cumhuriyet’ten Renkin Temocin’in haberine göre; Önce Çocuk ve Kadın Derneği, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacak.

Diyanet, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından yetim çocuklarla ilgili derin düşüncelere yol açan bir fetva yayınladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin gündeme getirdiği haberde, Diyanet’in fetvasında İslam’da evlat edinme kurumu bulunmadığı, bu nedenle evlatlığın evlat edinenin nesebine kaydedilmesinin caiz olmadığı, evlat edinen ile evlat edinen arasında evlilik pürüzlerinin olmadığı belirtildi.

Olayın ardından Evvel Çocuk ve Kadın Derneği, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak derneğin yaptığı kabahat beyanı ‘ifade özgürlüğü’ gerekçesiyle reddedildi.

Cumhuriyet’e konuşan dernek Genel Başkan Yardımcısı Avukat Volkan Berber, Diyanet’in yaptığı açıklamada, “Evlat edinenler arasında evlilik yasağı yok, evlenebilirler” diyor. Aynı şekilde evlat edinmeye kendi oğlu ve kızı gibi yaklaşmamasını, din kardeşi gibi yaklaşmasını söyler. Yasalara uymamaya teşvik eder. Normalde medeni hukukta evlat edinen ile evlat edinen arasında evlilik yasağı vardır. Dolayısıyla aksini beyan etmek aynı zamanda hukuka aykırılığa tahrik anlamına da gelir. Bu Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur” dedi.

Berber, “Cumhuriyet savcısı bunu dini kurallar çerçevesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi. Ama Türkiye laik bir ülke. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız” dedi. (KAYNAK)

haberodemis.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu