Haber

Eskişehir’deki Onur Yürüyüşü yasağı mahkemede

Eskişehir Valiliği, Onur Haftası öncesinde yayınladığı kararda LGBTİ+ dernekleri ve gibisi oluşumlar ile bu kümeleri desteklemek yahut protesto etmek hedefiyle kamuya açık alanlarda yapılacak her türlü aktifliği 23 Haziran’dan 7 Temmuz 2022 tarihine kadar yasakladığını duyurmuştu. Yasaklanan etkinlikler arasında 3 Temmuz’da yapılacak Onur Yürüyüşü de vardı.

Gerekçe: Kimi radikal kümeler reaksiyon gösterdi

Yasak kararına münasebeti “genel ahlaka aykırı etkinliklerin toplumun tepkisine yol açabileceği, radikal görüşlere sahip kimi kişi ve gruplar tarafından, sosyal medya platformları ve bazı basın yayın organları üzerinden tepki gösterilmesi” oldu.

Valiliğin yasak kararı mahkemeye taşındı. Karardan çabucak sonra, Hayat Bellek Özgürlük Derneği dava açtı. Açılan davaya Valiliğin gönderdiği savunmada gençleri ve aileyi muhafaza gayesiyle yasak kararının alındığı belirtildi.

Yeniden Refah’a izin

Etkinliklerin yasaklandığı tarihte, Yeniden Refah Partisi’nin gençlik kolları, Valilik yakınındaki Reşadiye Camisi’nin önünde, 26 Haziran’da LGBTİ aksisi basın açıklaması yaptı. Açıklamanın yapılmasına ise müsaade verildi.

Gözaltına alınanlar 4,5 yılla yargılanıyor

3 Temmuz’da yapılması planlanan Onur Yürüyüşü için bir ortaya gelenler ise “Dağılın” anonsu bile yapılmadan gözaltına alındı. Gözaltına alınan 10 kişi, 4,5 yıla kadar mahpus istemiyle yargılanıyor.

Valiliğin yasağına karşı davayı açan Hayat Bellek Özgürlük Derneği’nin avukatı Hasan Çayır, kararın keyfi ve takdir yetkisinin sonlarını aştığına değindi ve “Hukuka aykırı yasak kararı ile temel hak ve özgürlüklerin kullanımı engellenmektedir. Kararın maddi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır” dedi.

Yasakların olduğu 23 Haziran – 7 Temmız 2022 tarihleri ortasında, Yine Refah Partisi Gençlik Kolları’nın 26 Haziran’da Eskişehir Valiliği’ne çok yakın bir noktada LGBTİ zıddı basın açıklaması yaptığını tabir eden Çayır, “Açıklamaya güvenlik güçleri tarafından hiçbir şekilde müdahale edilmemiştir. Aksine, Valilik ve emniyet mensupları tarafından zımni bir destek sağlanmıştır” diye konuştu.

“İşkenceyle gözaltına alındılar”

Çayır, 3 Temmuz’daki Onur Yürüyüşü için toplananlardan 10 kişinin gözaltına alındığını ve bu küme içinde çocuk yaşta olan bireylerin de bulunduğunu söz etti. Gözaltına alınanların orantısız ve ağır müdahalelere maruz kaldığını söyleyen Çayır, “İşkenceyle gözaltına alındılar” dedi.

Davanın duruşması 30 Kasım Çarşamba günü Eskişehir 1. Yönetim Mahkemesi’nde görülecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu