Haber

Fukuşima Nükleer Santrali’nden okyanusa radyoaktif atık su deşarjı başlıyor

Japonya’nın Fukushima In-Dai Nükleer Santrali yetkilisi Junichi Matsumoto, 12 yıl önce meydana gelen nükleer erimenin ardından radyoaktif atık suların okyanusa boşaltılmasının bir “dönüm noktası” olduğunu açıkladı.

Dai-içi Nükleer Santrali’ni işleten Tokyo Electric Power Company’nin (TEPCO) direktörü ve fabrika müdürü Junichi Matsumoto, radyoaktif atık suların deşarjının başlamasını “dönüm noktası” olarak nitelendirerek, bunun ilk olduğunu söyledi. Onlarca yıllık nükleer santralin devre dışı bırakılması sürecindeki adım. .

Gelişmiş Sıvı Proses Sistemi (ALPS) adı verilen yöntemle arıtılan suyun denize bırakılacağını vurgulayan Juniçi, sürekli artan su tedbirinin de işletmeden çıkarma sürecini istikrarlı bir şekilde ilerletmek için ertelenemeyecek kadar acil bir sorun olduğunu aktardı. .

Nükleer mühendislik uzmanı Juniçi, “Erimiş kalıntıların ve kullanılmış yakıtın hasarlı reaktörlerden çıkarılması gibi çok daha zorlu ve yüksek riskli operasyonların üstesinden gelmek zorundayız” dedi. söz konusu.

Juniçi, TEPCO’nun bir diğer görevinin de radyoaktif atık su salınımının Fukushima balıkçılığının itibarına verdiği zararla mücadele etmek olduğunu sözlerine ekledi.

Radyoaktif atık suyu boşaltma planı, Japon balıkçılık derneklerinin güçlü muhalefetiyle karşılaştı.

Denize atıksu deşarj planı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), 4 Temmuz’da denize atık su deşarj planının güvenlik standartlarına uygun olduğunu duyurdu.

Tokyo hükümetinin tahliye kararına komşu ülkeler tepki gösterdi.

Öte yandan Güney Kore, 7 Temmuz’da yayınladığı raporda, sürecin planlandığı gibi ilerlemesi halinde biriken radyoaktif atık suların deşarjının IAEA tarafından belirlenen uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak gerçekleştirileceğini belirtmişti.

Resmi takvim açıklanmasa da okyanusa tahliye döneminin bu yılın yaz aylarında başlayacağı açıklandı.

Mart 2011’de Fukushima Dai-Ichi Nükleer Santrali’nde reaktörde meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin neden olduğu nükleer erime sızıntıya neden olmuş ve santralin çevresi tahliye bölgesi ilan edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu