Ekonomi

G7, 2035 yılına kadar kömür kullanımını şartlı olarak sonlandırmayı taahhüt ediyor

Dünyanın önde gelen demokrasilerinden oluşan G7 grubunun enerji bakanları, 2030’lu yılların ilk yarısından itibaren elektrik üretiminde kömür kullanımının durdurulması konusunda anlaşmaya vardı. Bu karar Salı günü resmi bir tebliğle duyuruldu.

Anlaşma, her ülkenin kendi net sıfır yollarına ve küresel sıcaklık artışını 1.5°C ile sınırlama hedefine uygun olarak kömürlü termik santrallerin aşamalı olarak kapatılmasını sağlayacak alternatif bir zaman çizelgesine izin veren bir hüküm içeriyor.

Bu madde, elektrik üretiminde önemli ölçüde kömüre bağımlı olan Almanya ve Japonya gibi ülkelere esneklik sağlamak amacıyla tebliğe eklenmiştir. Diplomatik kaynaklar, bu ülkelerdeki kömürlü termik santrallerin elektrik üretimlerinin dörtte birinden fazlasını oluşturduğunu belirtiyor.

Almanya kömür santrallerini en geç 2038 yılına kadar kapatma niyetini yasalaştırırken, Japonya kömür kullanımına son vermek için henüz belirli bir tarih belirlemedi.

Kömür kullanımının aşamalı olarak sonlandırılması yönündeki bu adım, bir önceki yıl düzenlenen COP28 Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde belirlenen ve çevreyi en çok kirleten fosil yakıtların ortadan kaldırılması çağrısında bulunan hedeflerle de uyumludur.

İtalya, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri, kömür konusundaki taahhütlerine ek olarak, Ukrayna’yı desteklemek için Rusya’nın enerji gelirlerini azaltmanın önemini de kabul ettiler. Rus gaz ithalatından uzaklaşmak için çalışma sözü verdiler.

Ancak G7, Rus sıvılaştırılmış doğal gazına (LNG) yönelik olası yaptırımlar konusunda fikir birliğine varamadı.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

sefaatli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu