Ekonomi

Hızlı enflasyon altını teşvik etti

Değerli metal, dış piyasalarda kötü başlangıcın ardından haftayı olumlu bir başlangıçla kapatmaya hazırlanıyor. Kısa vadede ılımlı ABD enflasyonundan destek bulan ons altının, uzun vadede faizlerin düşeceği beklentisiyle 2.000 doların üzerinde güç kazanacağı tahmin ediliyor.

ABD’de enflasyonun beklenenden hızlı yavaşlamasının ardından Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) Ekim ayında yüzde 0,5 ile Nisan 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşünü kaydetti.

FAİZ İNDİRİMİ HAZİRAN AYINDAN SONRA BAŞLAYABİLİR

Uzmanlar, gelen bilgilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalara bağlı olarak Fed’in Aralık ayı toplantısında faiz oranını sabit tutacağının kesin olarak değerlendirildiğini ve bankanın gelecek yılın Haziran ayından itibaren faiz indirimine başlayacağı öngörüsünün başladığını belirtti. güç kazanmak için. Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcıların ilgi odağındayken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyondaki yavaşlamanın devam ettiğini gösteren son ekonomik verilerin “cesaret verici” olduğunu vurguladı. Ancak Fed’in faiz artırım döngüsünün erken sona ereceği konusunda uyarıda bulundu ve “dur-başla” durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi.

1.992’Yİ AŞARAK 2000 DOLARA GÜÇ TOPLAYACAK

Tüm bu gelişmelerle birlikte ons altın fiyatları dün sabah değerli bir destek seviyesi olarak görülen 1.964 doların üzerinde güç kazanmaya başladı. Bundan sonra açıklanacak veriler ekonomide soğumaya işaret ederken ons altının daha da güçlenmesi beklenebilir. Teknik açıdan bakıldığında eğer bilgi alımı desteklerse yakın gelecekte 1.970 ve ardından 1.992 seviyeleri direnç noktaları olarak karşımıza çıkacak. Bu aşılırsa 2.000 dolar yeniden radarda olacak.

MERKEZ BANKALARININ ALTIN ​​TALEBİ BU YIL REKOR KIRABİLİR

Merkez bankalarının fiziki altına olan güçlü talebi altın piyasasına yön vermeye devam edecek. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, özellikle yılın üçüncü çeyreğinde merkez bankalarının alımlarının oldukça güçlü olduğu dikkate alındığında, merkez bankalarının altın alımlarının bu yıl rekor seviyelerde olabileceği belirtiliyor. Bu yılın üçüncü çeyreğinde altın alımları geçen yılın bire bir rekor seviyesini aşmasa da merkez bankaları bu yılın başından bu yana 800 ton civarında altın alımı gerçekleştirdi. Merkez bankalarının bu yılın üçüncü çeyreğinde yaptığı altın alımları geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6 daha az olsa da, uzun vadeli eğilime bakıldığında bu yılki alımların beş yıllık talep ortalamasının yüzde 8 üzerinde olduğu görülüyor. Merkez bankalarının yılın geri kalan döneminde de altın alım trendini ve oranını sürdürmesi bekleniyor.

“2024’TE 2.100 DOLAR TEST EDİLECEK”

Satış durumunda 1.955 ve sonrasında 1.945 seviyeleri izlenebilir. Orta vadede fiyatların 2000$’ın üzerinde konumlanacağı beklentisi korunuyor. Alman Commerzbank, ons altın fiyatının 2024 yılı sonunda 2100 dolar ile yeni bir rekora ulaşmasını bekliyor.

KAYNAK: BENİM EKONOMİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu