Haber

İkizköy’de Ağaç Kesme Protestosu: Jandarma ve Çevreciler Karşı Karşıya

MUĞLA’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki kömür madeni sahasının genişletilmesi sırasında Akbelen Ormanı’nda ağaçların kesildiğini belirten mahalleli ve çevreciler, jandarma ile karşı karşıya geldi. Zaman zaman gergin anlar yaşanırken, çevrecilerin avukatı İsmail Hakkı Atal ve İkizköy Çevre Kurulu’ndan köylü Hasan Yorulmaz gözaltına alındı. Bölge halkı ve çevreciler beklerken jandarma TOMA’lar ve komandolarla Akbelen Ormanı’nın girişini kapattı.

İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda 2 yıldır çadır nöbeti tutan ve ağaç kesitinin önüne geçmek isteyen yerel halk ve çevreciler, bugün maden sahasını genişletmek için ağaç kesiti yapıldığını duyurdu. Sabah saatlerinden itibaren bölgeye çok sayıda jandarma, komando timi ve TOMA sevk edildi. Mahalleli ve çevreciler katliamı önlemek için ormana yürümek isterken, jandarma komando ekipleri geçişe izin vermedi. Zaman zaman gergin anlar yaşanırken, çevrecilerin avukatı İsmail Hakkı Atal ve İkizköy Çevre Kurulu’ndan köylü Hasan Yorulmaz gözaltına alındı. Çevrecilerin ve bölgedeki köylülerin bekleyişi sürüyor.

‘İçinde bir kesik var, acıyor’

İkizköylü Esra Işık 4 yıldır burada canla başla çalışıyor. Kömür madeni için Akbelen Ormanı yok edilmek isteniyor. 2 yıldır çadırlardayız. Kısa bir süre önce şirketin bölünmeye girdiği haberini aldık. Dün gece sabaha kadar uyumadık. Sabah saatlerinde çok sayıda jandarma konvoyla buraya geldi. Sinyal kesiciyle geldiler, kimseye ulaşamadık. Daha önce de bir katliam girişimi oldu ve bu girişimi defalarca engelledik. Bir katliam girişimi olduğunda bizi jandarma ile karşı karşıya getiriyorlar. Bu çabadan vazgeçmeyeceğiz. Şu an içeride bir kesik var; çok canımız yanıyor. Bu arada orman yangınları devam ediyor. Yangınlardan kalan son ormanlarımıza vahşi bir akına konu oluyor. Hukuki çabalarımız devam etmekte olup sonuçlanmamıştır. Yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bilirkişi raporunun ardından o karar kaldırıldı. Dava henüz sonuçlanmadı. Burada yapılanların hukuka aykırı olduğunu söyledi.

İCRA DURDURMA BAŞVURUSU YAPILDI

Durumun ardından İkizköy halkının avukatları ve çevreciler bu sabah yürütmenin durdurulması için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bilirkişi raporuna dikkat çekilen uygulamada, dava konusu maden işletme projesinin, orman ve içindeki ekosistemin geri dönülmez şekilde yok edileceğinin bilimsel olarak tespit edildiği belirtildi. Başvuruda, Sürecin hayata geçmesiyle telafisi mümkün olmayan kayıplar oluşmaya başlamış; Şu anda Akbelen Ormanı’ndaki ağaçlar söz konusu işleme göre hızla kesiliyor. Önemli bir ekosistem, canlılarıyla birlikte yok ediliyor. Tüm ekosisteme onarılamaz zararlar verecek şekilde çevreyi öldürme suçu işlenmektedir. Davayla ilgili karara kadar Akbelen Ormanı’nın korunması ve telafisi mümkün olmayan zararların artmaması için derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesi gerektiği belirtildi.

haber-akoren.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu