Ekonomi

İngiliz Ekonomisi 65 Yılın En Zayıf Büyümesini Kaydediyor

İngiltere ekonomisinin son 18 ayda 65 yılın en zayıf büyümesini kaydettiği belirlendi.

İngiliz iyi niyet kuruluşu Resolution Foundation’a göre, İngiliz ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde sürpriz bir şekilde yüzde 0,2 büyüdü.

Ekonomide beklenenden güçlü büyümeye rağmen, hayat pahalılığı krizinin son 18 aylık döneminde, durgunluk dönemi hariç son 65 yılın en zayıf büyüme performansı görüldü.

Bu kapsamda İngiltere ekonomisi 2022 başından bu yana yüzde 0,4 büyürken bu oran, bu yılın başında resesyona giren Almanya hariç ortada bulunan G7 ülkeleri arasında en düşük büyüme performansı olarak kayıtlara geçti.

Ülke ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme ile resesyondan kurtulurken, G7 ülkeleri ortasındaki en yüksek enflasyonun ve faiz oranlarındaki hızlı artışın ekonomiyi durma noktasına getirdiği belirtilirken, bu dönem birçok İngiliz tarafından bir durgunluk gibi geldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Resolution Foundation Araştırma Müdürü James Smith, ekonominin bu yılın ikinci çeyreğinde büyümeden yatay bir seyir izlemesinin beklendiğini ancak sürpriz büyüme oranlarının iyi haber olduğunu belirtti.

Smith, ülke ekonomisinin görece dirençli olduğunu ve teknik durgunluktan kurtulmaya devam ettiğini belirterek, “Büyük resme baktığımızda, İngiliz ekonomisi 2022’nin başından bu yana yalnızca yüzde 0,4 büyüdü. son 65 yıl, durgunluk dönemi hariç.

Ekonomi durma noktasına gelmişken, hayat pahalılığı krizini henüz atlatmış değiliz. “Böylesine kötü bir performans, birçokları için bir durgunluk gibi hissedecek çünkü aileler sürekli artan fiyatlar ve yüksek ipotek ödemeleri ile mücadele ediyor.”

Yıl sonu için belirsizlikler var

ING Think büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, sürpriz ikinci çeyrek büyüme verilerinin ardından gelecek haftaki enflasyon ve ücret verilerinin İngiltere Merkez Bankası (BoE) için bir sonraki para politikası toplantısında daha önemli olacağına dikkat çekildi.

Açıklamada, İngiltere ekonomisinin haziran ayında yüzde 0,5 büyümesinin üçüncü çeyrek büyümesi için güçlü bir gösterge olduğu, yaz döneminde daha düşük bir performans kaydedilmesine rağmen üçüncü çeyrekte yaklaşık yüzde 0,4 büyüme beklendiği belirtildi.

Ancak açıklamada, yüksek faiz oranlarının ekonomi üzerindeki etkisinin daha fazla hissedileceği yıl sonunda emsal büyüme oranlarının tekrarı konusunda bir belirsizlik olduğu kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu