Haber

İslam İşbirliği Teşkilatı Büyükelçileri AB’yi İsrail saldırılarını sona erdirmek için harekete geçmeye çağırdı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) büyükelçileri ortak açıklamalarında şunları söyledi: “AB’ye ve üye ülkelere, İsrail’in barbar saldırılarına son verilmesi ve barışın sağlanması için acilen harekete geçme çağrısında bulunuyoruz. Derhal ateşkes sağlansın.”

İslam İşbirliği Teşkilatı büyükelçileri, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Bangladeş Büyükelçisi Ismat Cihan’ın ev sahipliğinde Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Basın Kulübü etkinlik salonunda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda geçtiğimiz cumartesi günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Zirvesi’nde alınan kararlar uluslararası basınla paylaşıldı. İslam İşbirliği Teşkilatı büyükelçileri adına ortak açıklama yapan Moritanya’nın Brüksel Büyükelçisi Ould Brahim Khlil, “İİT büyükelçileri olarak AB ve üye ülkelerine, İsrail’in barbar saldırılarına son verilmesi ve derhal ateşkes sağlanması için derhal harekete geçme çağrısında bulunuyoruz. Gazze halkının bilinçli ve programlı bir şekilde hareket ettiğini de yineliyoruz, “Zorunlu iç ve dış göçü reddediyoruz. İnsan hakları ihlallerini de kınıyoruz. Büyükelçiler olarak bu trajik duruma dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

“Masum sivillerin öldürülmesi derhal durdurulmalı”

Vermek istedikleri mesajın son derece açık olduğunu belirten Khlil, “Bugün vermek istediğimiz mesaj son derece açık. Bu durumda, bildiğiniz gibi, her gün gördüğünüz bu durumla ilgili açıklamamız, bombardımanların mutlaka durdurulması gerekiyor. Derhal durdurulmalı, Masum sivillerin öldürülmesi derhal durdurulmalı, Masum insanların göçe zorlanması durdurulmalı, Hastaneler kapatılmalıdır.” Okulların, yurtların yakılması, bombalanması derhal durdurulmalıdır. Uluslararası topluma, siyasi karar vericilere, basın ve gazetecilere duyurumuz: Lütfen dikkatli olun, her yerde gördüğümüz yalanlara alet olmayın. İnsanlara verdiğiniz bilgilerin kaynaklarını kontrol edin. Sosyal medyanın Filistinlilerin imajını karalamak için kullanıldığını tespit ettik. “Filistinlileri yakan görüntüleri sanki İsrailliymiş gibi her yerde yayınlayarak yalanlar yayıyorsunuz. İnsanları tarafsız bir şekilde bilgilendirmedeki rolünüz özellikle bu ay çok önemli” dedi.

Türkiye’den 11. maddeye vurgu

Basın açıklamasına katılan büyükelçiler arasında konuşan Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı, İslam İşbirliği Teşkilatı kararlarının 11. maddesine vurgu yaptı. Kaymakçı, “İslam İşbirliği Teşkilatı’nın aldığı kararların 11’inci sayısı uyarınca savaşı durdurmak ve barışı tesis etmek üzere 6 ülkenin dışişleri bakanları atandı. Suudi Arabistan’da Filistin konusunda zirve düzenlendi. Ürdün, Mısır Katar, Türkiye, Endonezya, Nijerya ve diğer ilgili ülkeler derhal “Bugün yapılan ateşkes çağrıları sadece Arap dünyasından ya da İslam dünyasından gelmiyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde ve uluslararası toplumda güçlü ateşkes çağrıları yapılıyor. Dünyayı kutuplaştırmak doğru değil ama İsrail’in başlattığı bu intikam savaşını derhal durdurmasını ve saldırmasını bekliyoruz” dedi.

AB’den İsrail’e baskı yapması çağrısı

Basın toplantısına katılan büyükelçiler, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın öncelikle Gazze’deki bombardımanın sona ermesini, sivil katliamların sona ermesini, insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı olarak hastane ve evlere yönelik gelişigüzel ateş açılmasına son verilmesini istediğini belirtti. Uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulunan İİT, yapılacak toplantıda AB dışişleri bakanlarının bu konuda sorumlu davranmalarını ve İsrail’e katliamlara son vermesi için baskı yapmalarını istediklerini belirtti. – BRÜKSEL

kartal-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu