Haber

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarında uluslararası desteği kaybediyor

Gazze Şeridi’nde yaşanan trajedinin görüntüleri her geçen gün yayılırken, İsrail abluka altındaki bölgeye yönelik saldırılarını sürdürmek için uluslararası kamuoyu önünde verdiği “mücadeleyi” kaybediyor.

İkinci ayına giren saldırıların devamı için uluslararası desteğe önem veren İsrail, ordusunun belirlediği hedeflere ulaşamaması nedeniyle çatışmaların daha uzun süre devam edeceğini öngörüyor.

Çatışmaların 7 Ekim’de başlamasıyla birlikte İsrail, Gazze Şeridi’ni çevreleyen İsrail kasabalarından ilk gün görüntülerini uluslararası kamuoyunda kullanmış ve başta ABD olmak üzere Batı’nın desteğini almıştı.

Ancak Gazze Şeridi’nden yıkım ve katliam görüntüleri gelmeye başladıkça uluslararası kamuoyunun dikkati Filistinlilere çevrildi. Bu bağlamda Amerika, Avrupa ve Arap ülkelerinin başkentleri Filistinlilerle dayanışma gösterilerine sahne olmaya başladı.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Tunus ve Yemen gibi Afrika ülkelerinin yanı sıra, soğuk havaya aldırış etmeden Fransa’nın başkenti Paris, Cenevre, İsviçre ve İngiltere’nin başkenti Londra gibi Avrupa ülkeleri de binlerce kişi akın etti. ve ABD ve İsrail’in Gazze Şeridi. İsrail’e yönelik saldırılarına son verilmesini ve ateşkes yapılmasını isteyen İsrailli Yahudiler, Tel Aviv dahil dünyanın dört bir yanında gösteriler düzenledi.

Filistin hikayesinin dünya medyasına etkisi

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, “Bir ay sonra yeni bir gerçekle karşı karşıyayız. Uluslararası medyada öne çıkan görüntüler Yahudi yerleşimlerindeki katliam görüntüleri değil, Gazze’deki ölüm ve yıkım görüntüleridir.”

İsrail’in “meşru müdafaa hikayesinin” ordunun faaliyetlerine yeterli alan sağlama misyonunu yerine getiremediği belirtilen haberde, Filistin hikaye ve fotoğraflarının dünya kamuoyunu etkilediği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlar, Gazze’deki ölüm ve yıkım görüntülerini yayınlamanın yanı sıra, Gazze Şeridi’ne tıbbi malzeme, gıda, yakıt ve elektriğin girişinin engellenmesine de tepki göstererek ateşkes çağrısında bulunuyor.

İsrail, dünya halkları nezdinde itibarı yüksek olan bu kuruluşların tutumlarından memnun değil.

Kanal 12’nin haberinde İsrail’in şu ana kadar istediği nefes alma alanını yaratamadığına dikkat çekilerek, bunun hedeflerine ulaşmada zorluk yaratabileceği kaydedildi.

Haberde, İsrail’in hedeflerine ulaşmak için acele etmesi durumunda hata olasılığının artacağına dikkat çekildi.

Çatışmanın başlamasından bir ay sonra gelinen bu noktanın çatışmanın devamı açısından hayati önem taşıdığı, İsrail’in geleceğe yönelik herhangi bir planı olmadan bu savaşa girdiği belirtildi.

Uluslararası kamuoyunda İsrail’in kan kaybı

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, savaşın devamı için takviye toplamak amacıyla 4 Kasım’dan bu yana yerel televizyon kanallarında aktif olarak yer alıyor.

Bennett, X sosyal medya platformuna yaptığı açıklamada, uluslararası durumunun uygun olmadığını, New York ve Washington’da siyasi medya turuna çıkacağını belirtti.

Bennett, bu ziyaretle “Hamas’ı ortadan kaldırmak için ordu komutanlarına tam hareket özgürlüğü vermek amacıyla İsrail hükümetinin kamuoyu, ABD Kongresi ve yönetim nezdindeki konumunu güçlendirmeye yardımcı olmayı” amaçladığını belirtti.

Dünya kamuoyunun artık İsrail’in çıkarına olmadığını kaydeden Bennett, TikTok platformunda Filistin yanlısı içeriklerin İsrail yanlısı içeriklerden 15 kat daha fazla olduğuna dikkat çekti.

İsrail ordusu, saldırılarını savunmak için resmi sözcülerin yanı sıra çok sayıda askeri yetkiliyi de yabancı medyada konuşma yapmak üzere görevlendirdi.

Ayrıca onlarca İsrailli gazetecinin sosyal medya platformları üzerinden “İsrail anlatısını” yaymak için seferber edilmesi dikkat çekiyor.

Yahudilerin savaş karşıtı gösterileri

ABD’deki Yahudi grupların Gazze’ye yönelik saldırılara karşı New York, Washington, San Francisco ve diğer eyaletlerdeki gösterilerde önemli bir rol oynamasının ardından, dünyanın dört bir yanındaki Yahudiler Gazze’de ateşkesin sağlanmasını ve savaşın sona ermesini destekleyen gösterilere katıldı. Gazeteciler de dahil olmak üzere İsrailliler üzerinde şok edici bir etki yarattı.

İsrailli yazar Attila Somfalvi, Yediot Ahronot gazetesinde “İsrail’e sırtını dönen Yahudiler kimlerdir?” diye yazdı. başlığıyla yayınlanan yazısında İsrail’den nefret eden topluluğun gün yüzüne çıktığını belirtti.

Somfalvi, makalesinde “Bunlar arasında en şaşırtıcı olanı, zalimce saldırıya uğrayan milletlerine yönelik karalama kampanyasına katılan Yahudiler” olduğunu savundu.

Gazze saldırısını reddeden kampanyaya endişe verici sayıda Yahudinin katıldığına işaret eden Somfalvi, “Ortaya çıkan tarih bilgisizliği acı verici ve biz Yahudileri bu talihsiz durumun nasıl ve neden yaşandığını düşünmeye zorluyor.” sözlerini kullandı.

haber-adilcevaz.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu