Haber

İzmir’in unutulmaz fili Pak Bahadır’ın iskeleti ziyaretçilerini bekliyor

Kültürpark’taki kapalı hayvanat bahçesinde uzun yıllar yalnız kaldıktan sonra 2007 yılında hayatını kaybeden Asya fili Pak Bahadır’ın iskeleti, Doğal Yaşam Parkı’ndaki Hayvan İskeletleri Müzesi’ndeki yerini aldı. Pak Bahadır’ın iskeleti, 12 Ağustos’ta kutlanan Dünya Fil Günü’nde azalan fil popülasyonuna dikkat çekmek için halka açıldı.

Bir zamanlar İzmir’in sembolleri arasında yer alan ve 45 yaşında hayatını kaybeden fil Pak Bahadır artık sadece anılarda yaşamayacak. İzmir’in efsane fili Pak Bahadır, ölümünden 16 yıl sonra dirildi. Bilim adamlarının gözetiminde uzman ekipler tarafından iskeleti çıkarılan Pak Bahadır’ın kemikleri, Doğal Yaşam Parkı’nda açıldı. Titiz bir çalışmanın ardından açığa çıkarılan yaklaşık 250 kemik, Doğal Yaşam Parkı’ndaki Hayvan İskeletleri Müzesi’ndeki yerini aldı. Pak Bahadır’ın iskeleti, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından “Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi”nde yer alan fillerin azalan nüfusuna dikkat çekmek amacıyla 12 Ağustos Dünya Fil Günü’nde halkın ziyaretine açıldı. Böylece dünyanın en büyük kara memelileri olan zürafa, su aygırı, fil ve timsahın ilk müzesi İzmir’de hayata geçirilmiş oldu.

İskeletler ortadaki farklılıkları gözlemleyecek
Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Hande Özyoğurtçu Gültekin, çalışmaların 3 ayda tamamlandığını söyledi. Müze ziyaretçilerinin karada yaşayan en büyük göğüslü hayvan olan filin iskeletini görme fırsatı bulacağını belirten Gültekin, “Ziyaretçiler, Bahadır’ın iskeletini müzedeki diğer iskeletlerle karşılaştırma fırsatı bulacak. Aralarındaki farkı gözlemleme şansına sahip olacaksınız. Akıllarına takılan soruları uzmanlara soracaklar. Özellikle genç ziyaretçilerimiz hayvan iskeletleri arasındaki anatomik farklılıkları erken öğrenecekler” dedi.

Kemikler ayrı ayrı ölçüldü ve temizlendi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Osteoarkeoloji Merkezi Müdürü Prof. Bu kemikler tek tek ölçülerek tartıldı. Numuneler alındı. Ardından yeniden yapılanma sürecini başlattık. Bu işlemler sırasında hiçbir kimyasal kullanılmamıştır. Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımızın emeği ve öz kaynaklarımızla çalışmaları tamamladık.”

Ölüm sebebi hakkında bilgi verilecektir.
Gültekin, “Uzman grubu tarafından gerçekleştirilen bu çalışma ile Pak Bahadır’ın kemikleri incelenecek, soy ağacı ve ölüm nedeni hakkında veriler elde edilecek. Bu çalışmanın sonunda çocuklar hafızalara kazınan Pak Bahadır’ın iskeletini görme fırsatı bulacaklar. Bir efsane haline gelen ve İzmir’le bütünleşen Pak Pakadır’ı yeniden insanların hayatına kazandırıyoruz. Hayvanat bahçeleri sadece hayvanların sergilendiği yerler değil aynı zamanda eğitim merkezleridir. Eğitim merkezi yanımızı geliştirmek için Bahadır’ı yetiştirmek bizim için önemliydi.”

45 yaşında öldü
1964 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1,5 yaşında Pakistan’dan Kültürpark Hayvanat Bahçesi’ne getirilen ve bir zamanlar İzmir’in sembolleri arasında yer alan fil Pak Bahadır, İzmir’den uzmanlar ve hayvanat bahçesi yetkilileri tarafından gerçekleştirilen operasyonun ardından uyanamadı. eklem ve kemiklerindeki bir hastalık nedeniyle yurtdışında. 2007 yılının Temmuz ayında vefat etti. Doğal Yaşam Parkı’nda toprağa verilen Pak Bahadır’ın ölümü tüm İzmir’de büyük acılara neden oldu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu