Ekonomi

Kırmızı ette son iki ayda yüzde 100’e yakın artış: ‘Ne oldu da indirim fiyatları ikiye katlandı?’

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı YalçındağKırmızı et fiyatlarında son iki ayda yüzde 100’e yakın artışın kasapları ve müşterileri olumsuz etkilediğini belirten, “Kasapların et fiyatlarını arttırdığı sanılıyor. Fiyatların artmasında kasapların bir etkisi yok. Aslında fiyatlar yükselince satışlarımız düşüyor ve bu bizim zararımıza oluyor” dedi. söz konusu. Yalçındağ, depremi bahane eden bazı fırsatçılar olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Bu durum sektörümüz ve ülkemiz adına utanç vericidir.dedi.

Yalçındağ, son aylarda et fiyatlarına yapılan zamlardan kasapların rahatsız olduğunu ve olumsuz etkilendiğini söyledi.

Bana süt fiyatlarındaki baskıyı hatırlattı.

Yalçındağ, yaklaşık bir yıl önce süt fiyatlarının baskılanması nedeniyle üreticilerin sıkıntı yaşadığına işaret ederek, şöyle konuştu: “Süt fiyatları üreticinin istediği yerde olmayınca üreticiler ineklerini satmak zorunda kaldı. Bu da besi hayvanlarına zarar verdi. Hem mevcut besi hayvanları azaldı hem de yeni hayvan doğumu azaldı”terimleri kullandı.

Yalçındağ, artan girdi maliyetlerinin yetiştiricileri de olumsuz etkilediğini vurgulayarak, maliyeti karşılayamayan yetiştiricilerin hayvanlarını kesite göndermek zorunda kaldığını vurguladı.

Yalçındağ, hayvan popülasyonundaki azalmanın kırmızı et piyasasını olumsuz etkilediğini belirtti. “Süt üreticileri hayvanlarını sattıkça hayvan stoğu azaldı. Piyasadaki kırmızı et arzı da doğal olarak azaldı. Kasaplar son 2 aydır her hafta etiket değiştiriyor. . Kasapların et fiyatlarını artırdığı düşünülüyor. Kasapların fiyat artışlarında herhangi bir etkisi yoktur. Aldığımız fiyatın üstüne karımızı da ekleyerek satmaya çalışıyoruz. Aslında fiyatlar yükseldiğinde satışlarımız düşüyor ve aslında zararımıza oluyor.değerlendirmesini yaptı.

‘Her hafta 5 ila 20 lira arasında zam var’

Yalçındağ, tedarikçilerdeki kırmızı et fiyatlarının her hafta 5-20 lira arttığını bildirdi. “Tedarikçilerimize veya toptancılarımıza bunun sebebini sorduğumuzda her hafta kesim fiyatlarının arttığı cevabını alıyoruz. Ülkemizde her şeyin fiyatı artıyor ama kırmızı ette iki yılda yüzde 100’e yakın artış var” Aylar bizi ve müşterilerimizi olumsuz etkiliyor, müşterilerimize anlatmakta güçlük çekiyoruz. Ne oldu da kesim fiyatları ikiye katlandı? Hassas günlerden geçiyoruz. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz”dedi.

Yalçındağ, hayvan arzı sorununun büyüyebileceğine dikkat çekerek, yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini kaydetti. Yalçındağ, Kahramanmaraş merkezli sarsıntıdan etkilenen illerde hayvan kesimlerinin devam ettiğini anlatan Yalçındağ, şunları kaydetti: “Depremi bahane eden fırsatçılar olduğunu da duyuyoruz. Bu durum sektörümüz ve ülkemiz için utanç verici.”söz konusu.

Yalçındağ, kırmızı et sektöründe ithalat istemediklerini ancak düşüncenin devam etmesi durumunda gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.

‘124 liradan 164 liraya çıktı’

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin açıkladığı biçerdöver ve mezbahalardan elde edilen yağsız dana ve yağsız kuzu haftalık fiyatlarına göre, 5 Ocak’ta dana çatal bıçak takımının ortalama kilo fiyatı 124,91 lira olurken, bu fiyat 164,14 lira olarak hesaplandı. Bu dönemde yağsız kuzu bıçağı kategorisi 116,78 liradan 140,92 liraya yükseldi.

belirlenen fiyatlar, avans fiyatı olarak hesaplanırve yüzde 2 atık hariçtir.

Ankara’daki kasaplarda ise kıyma kilogramı ortalama 220 liradan, kuşbaşı dana eti ortalama 270 liradan satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu