Sağlık

Masa başında çalışırken boyun ve omurga sağlığını korumanın yolları

Masa başında çalışırken boyun ve omurga sağlığını korumanın yolları

 

Son dönemde atlattığımız pandemi dönemiyle birlikte giderek yaygınlaştı; Tamamen uzaktan veya hibrit çalışma modellerinin birçok işyeri için kalıcı hale gelmesi, çalışanlara sağladığı kolaylıkların yanı sıra bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Kiropraktör Prof., masa başında veya evden çalışmanın yaratabileceği fiziksel sorunların yanı sıra psikolojik zorluklara da dikkat çekiyor. Semih Akı, “Boyun ve omurga sağlığı için bilgisayar ekranının üst kenarı göz hizasında veya biraz altında düzenlenmeli, telefon baş ve boyun arasına sıkıştırılmamalı, kulaklık kullanılmalıdır.”

Masa başında veya evde çalışırken çeşitli egzersizleri düzenli olarak yapmanın bel, boyun ve omurga sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Kiropraktör Prof. mümkün olduğu kadar yapılır. “Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin tekrarlayan boyun ağrısına yakalanma olasılığı daha düşük” dedi. İşyerinde olduğu gibi evde de çalışma alanı oluşturmanın boyun sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Semih Akı, evde çalışanların boyun ve omurga sağlığını korumaları için 7 önemli unsuru paylaştı.

 

Masa başında çalışırken boyun ve omurga ağrısını önlemenin 7 yolu

Masa başında çalışanlar sık ​​sık esnemeli ve masa başında kolay egzersizler yapmalıdır. Omuzlar kulak hizasına kadar kaldırıldıktan sonra mümkün olduğu kadar indirilmeli ve 5 kez tekrarlanmalıdır. Ayrıca kürek kemiklerini bir araya getirip beş saniye bekledikten sonra gevşeme antrenmanı yapılmalıdır. Boyun yan kaslarını esnetmek için otururken gövde ve boyun karşı tarafa doğru eğilmeli, sol el ile sandalyenin oturağına tutunulmalı, sağ el ile bu hareket diğer tarafta da tekrarlanmalıdır.

Masa ve sandalye bilgisayar ekranının üst kısmı göz hizasında olacak şekilde ayarlanmalıdır. Eğer masa her halükarda sandalyenin altında ise bilgisayarın altına bir destek konulmalı ve göz hizasına getirilmelidir.

 

Mümkün olduğunca hareket etmelisiniz, özellikle bilinçli boyun ve omurga egzersizleri yapmalısınız. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin tekrarlayan boyun ağrısı yaşama olasılığı daha düşüktür.

 

Uzun konuşmalar gerektiğinde telefon baş ve omuz arasına sıkıştırılmamalıdır. Telefonda çok fazla konuşuluyorsa kulaklık kullanılmalı, ses seviyesinin çok yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.

 

Dişlerin gıcırdatılmaması için çaba gösterilmelidir. Diş sıkmak boyun kaslarını zorlayarak çeşitli ağrılara neden olabilir.

 

Zihinsel gerginlik oranının azaltılması gerekiyor. Boyun bölgesindeki gerginlikler kas gerginliğine neden olabilir. Beden sağlığı kadar ruh sağlığına da önem verilmeli.

 

Yüzüstü yatmamalı ve boynunuzun doğal kıvrımını destekleyecek bir yastık seçmelisiniz. Yüz üstü yatmak boyun bölgesine ekstra yük bindirir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu