Haber

MİT’in ‘adli raporunda’ neler var?

Yargı mensuplarına yönelik iddiaların sıklıkla gündeme gelmesi üzerine Milli İstihbarat Teşkilatı bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu. Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine 6 hafta önce tamamlandığı belirtilen rapor, Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Uçar’ın mektubundan kısa süre önce Erdoğan’a teslim edildi.

T24 yazarı Tolga Şardan, “MİT’in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘adli rapor’da ne var?” başlıklı yazısında rapora ilişkin şu bilgileri verdi:

“Raporun kapsamında iki önemli bölüm var. Bunlardan ilki, büyük şehirlerdeki adliyelerde son 5-6 yılda yaşanan skandal karar, işlem ve uygulamalarla ilgili.

Yani; Raporun hazırlanmasından önce Cumhurbaşkanlığı, MİT’ten yargı mensupları hakkında soruşturma yapmasını talep etmişti.

İstanbul ve Ankara Adliyeleri başta olmak üzere adliyelerde görev yapan hakim ve savcılara yönelik yoğunlaştırılmış soruşturmalarda yüzlerce emsal belge mercek altına alındı.

Dosyaların içeriği, belgelere karar veren yargı mensupları ve belgeleri takip edip tamamlanmasını sağlayan belge takipçilerinin oluşturduğu irtibatlar belirlendi.

Para karşılığında verilen erişim engelleme kararlarının yanı sıra soru işaretleri yaratan farklı tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensupları da belirlendi.

Hatta söz konusu isimlerin raporda yer aldığı kaynaklar tarafından belirtiliyor.

İLK HAT BAKIRKÖY ADLİYE’DE

MİT Başkanlığı’nın hazırladığı raporun bir başka bölümünde ise adliyelerin fotoğrafları çekildi.

Görüştüğüm kaynaklar, yargıdaki yolsuzluk iddialarının ana odağının İstanbul Bakırköy Adliyesi olduğuna dikkat çekti.

MİT’in Bakırköy Adliyesi’nde yürüttüğü soruşturmalarda; Değerli ve ilginç bulgular elde edildi.

Bu bulgulardan bazıları şu şekildedir:

Özellikle haklarında uyuşturucu madde ticareti yaptığı gerekçesiyle cezai soruşturma başlatılan kişiler, konutlarını, işyerlerini ve şirketlerini Bakırköy Adliyesi’nin sorumluluk alanlarına taşıyor. Böylelikle Bakırköy Adliyesi’nde yargı süreçlerinde hem soruşturma hem de kovuşturma aşamasında daha kolay karar alma imkanı yaratılıyor.

Yine yürütülen yargılama süreçlerinde ‘yargı denetimi kuralıyla tahliye’ kararları Bakırköy Adliyesi’nde daha rahat alınıyor.

Ayrıca MİT, Bakırköy Adliyesi’nde görev yapan bazı savcı ve hakimlerin mali çıkarlarına ilişkin tespitlerde de bulundu.

Adliyelerde yaşanan sorunlar arasında ikinci sırada İstanbul Çağlayan Adliyesi geliyor. MİT raporunda Çağlayan Adliyesi’nin verdiği pek çok sıkıntılı kararın olduğu da yer aldı.

Erdoğan, MİT yöneticileriyle görüştü

Raporun sunulmasının ardından Erdoğan’ın MİT’in bazı üst düzey yöneticileriyle birebir görüşerek onlardan daha detaylı bilgi aldığı belirtildi.

Erdoğan’la görüşen MİT’in üst düzey yöneticileri arasında Önder İbrahim Kalın’ın dışında özellikle ‘bölge başkanı’ konumunda isimlerin de bulunduğunu söyleyebilirim.

Hatta kendisine aktarılan bilgiler kapsamında Erdoğan’ın, İstanbul’da görev yapan üst düzey bir yargı mensubu hakkında aktarılan verilerden sonra ‘hayal kırıklığına uğradığını’ belirttiği ve bu durumdan çok rahatsız olduğunu ifade ettiği belirtiliyor. Söz konusu yargının üyesi.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu