Ekonomi

Ocak ayında özenle toplanan havuçlar dünya pazarına hazırlanıyor

Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 65’ini karşılayan Konya’da son günlerde sıfır dereceye kadar düşen soğuk havalarda havuç üreticileri, havuçları tek tek tarlalarında toplayarak üretim alanlarından dağıtmaya devam ediyor. Bölgedeki havuç üreticileri günde 4 bin 5 bin ton havuç üretebildiklerini bildirdi.

Konya Ovası’ndaki 38 bin 873 kilometrekarelik arazinin yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Meram ilçesindeki çiftçiler, 80 bin dönüm arazide havuç yetiştiriyor. Yaz aylarında bir kısmı kademeli olarak sökülerek ihraç edilen havuçların bir kısmı kış aylarında tarlalardan tarım işçileri tarafından tek tek toplanıyor. Tarladan toplanıp tırlarla fabrikalara götürülen havuçlar burada paketleniyor. Bölgede son günlerde sıfır dereceye kadar düşen hava sıcaklığına rağmen havuç fabrikalarında mesai aralıksız devam ediyor. Sıralı söküm sayesinde Türkiye’de 650 bin ton olan havuç üretiminin 450 bin tonu yılın 8 ayı ambalajlı olarak ilçeden karşılanıyor.

“Kaşınhanı bölgesinde yaklaşık 35 bin dekar alanda havuç üretimi yapılıyor”

Konya’nın son yıllarda ülke genelinde havuç üretiminde öne çıktığının altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’nın Türkiye genelinde havuç üretiminde kendini geliştirdiğini söyledi. Özellikle Kaşınhanı’nda havuç üretimi iç pazar ve ihracatta ön sıralarda yer almaktadır. Konya Kaşınhan havucunu kalitesi ve lezzeti ile ön plana çıkaran etkenlerden biridir. Kaşınhani bölgesinde yaklaşık 35 bin dekar alanda havuç üretimi yapılıyor. Temmuz ayında başlayan havuç hasadı yaklaşık 3. aya kadar devam eder. Dönem başında 2 buçuk lira civarında olan havuç fiyatları şimdi 6 liraya yükseldi. Tabii dönemin bitmesiyle birlikte fiyatların artması bekleniyordu. Şu anda havuç üretimi yapan çiftçilerimiz fiyatlardan memnun” dedi.

“Havuçların üstleri açık kaldığı için biraz soğudu ve dondan zarar gördü”

Konya’da üretilen havucun lezzeti ve aroması nedeniyle yurt dışından talebin fazla olduğunu belirten ZMO Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Yurt dışından Kaşınhanı havucuna ciddi bir talep var. Özellikle havucun lezzeti ve aroması nedeniyle. Kaşınhanı’nda üretilmiştir.Yıl içinde havuç üretiminde bir azalma beklemiyoruz üreticilerimiz devam edecekler.Onlarla yaptığımız görüşmelerde bu ata mesleğidir.Havuççuluk mesleğidir.İşlerin düzeldiğinden bahsedebiliriz. teknolojinin ilerlemesi ile biraz daha kolaylaştı.Bu yıl yağışlar, kar yağışları 11, 12’nci oldu” “İlk aylarda beklediğimiz seviyede değildi. Bu da havuçta olduğu gibi tahıl tarlalarında da kalitenin düşmesine neden oldu. Tarlalarda don olayıyla birlikte havuçlar gece açıkta kaldığı için bir miktar soğukluk ve don zararı meydana geldi. Bu da havucun kalitesini biraz etkiledi” dedi.

“Günde 4 bin 5 bin ton havuç üretebiliriz”

Bölgede uzun yıllardır havuç üretimi yapan Oğuzhan Özcan, “Havucun istihdama etkisi büyük. Çünkü daha çok insan gücüyle yapılıyor. 9 ay mevsimlik işçi çalıştırıyoruz. 50-60 kişi çalışıyoruz. 8 aydır.12 ayda 20-25 kişi istihdam ediyoruz.Kaşınhanı’nın özellikle Türkiye’de ve Dünya’da konuşulur olmasının en büyük etkenlerinden biri de teknolojinin her zaman bir adım önünde olması. Konya Ovası’nın geniş toprakları, suları ve verimli toprakları nedeniyle günde 4 bin 5 bin ton havuç üretebileceğimiz bir noktaya geliniyor. Dünyanın birçok yerinde büyük firmalar dışında kimse üretemiyor. Orta Doğu, Balkanlar ve Yakın Avrupa ülkeleri burayı tercih ediyor” dedi. – KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu