Ekonomi

Pakistan Başbakanı Shahbaz Sharif, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun 10’uncu yıldönümünde Çin Başbakan Yardımcısı Hi Lifing ile bir araya geldi.

Pakistan Başbakanı Shahbaz Sharif, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun (CPEC) 10’uncu yıldönümünde Çin Başbakan Yardımcısı Hi Lifing ile iki ülke arasındaki ekonomik ve mali iş birliğini görüştü.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, CPEC’in 10. yıl dönümü kutlamalarına katılmak üzere Pakistan’a gelen Hi Lifing, başkent İslamabad’da Şerif tarafından kabul edildi.

Görüşmede CPEC de dahil olmak üzere ikili ekonomik ve mali işbirliği ele alındı.

İki ülkenin bölgesel çıkarlar konusunda fikir birliğine işaret ettiği görüşmede Şerif ve Khi, İslamabad ve Pekin’in temel çıkarlarına ilişkin tüm konularda birbirlerini destekleme kararlılıklarını yinelediler.

Pakistan’ın ekonomik kalkınmasına verdiği destek için Çin’e teşekkür eden Şerif, iki ülkenin zor zamanlarda birbirinin yanında olduğunu vurguladı.

Hi ayrıca Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Pakistan’ın refah ve kalkınmasına koşulsuz desteğini vurgulayan mesajını iletti ve Pekin’in “demir kardeş ve stratejik ortak” olarak İslamabad’a mevcut ekonomik ve mali takviyelerini sürdüreceğini belirtti.

İki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı

Görüşmenin ardından iki ülke arasında ikili iş birliğini geliştirmeye yönelik tarım, sanayi işbirliği ve ulaştırma alanlarında 6 anlaşma imzalandı.

Başbakan Şerif, imza töreninde yaptığı açıklamada, bu anlaşmalarla Pakistan ile Çin arasındaki ekonomik çıkarların daha da artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Pakistan’da CPEC kapsamında enerji, hidroelektrik, karayolu ve toplu taşımaya 25 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirten Sharif, CPEC’in ikinci adımına geçtiklerini söyledi.

Sharif, CPEC’in ikinci aşamasının, Pakistan’ın eserlerini Çin standartları ve ihtiyaçları doğrultusunda ihraç etmesini sağlamak için tarım ve bilgi teknolojisine orta ölçekli işletme yatırımını içereceğini söyledi.

HI’ya “Kızılay Pakistan” devlet nişanı takdim edildi

Çin Devlet Başkanı Xi’ye teşekkürlerini ileten Şerif, Pakistan ve Çin’in her durumda “dost ve demir kardeş” olduklarını vurguladı.

Bunun devam edeceğini ve hiçbir engele müsamaha göstermeyeceklerini dile getiren Şerif, Pakistan’ın Şi’nin “ortak refah vizyonuna” katkıda bulunmaya kesinlikle hazır olduğunu kaydetti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende iki ülke ilişkilerinin gelişmesindeki rolünden dolayı Hı’ya “Pakistan Kızılayı” devlet madalyasını takdim etti.

CPEC projesi

Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Pakistan’ı kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda Gwadar ve Karaçi limanları ile Umman Denizi’ne bağlamayı amaçlayan “Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru” projesi, Pekin Kuşağı’nın kalbinde yer alıyor ve Yol Girişimi. .

Proje kapsamında karayolu projeleri, enerji santralleri, liman ve serbest bölge inşaatları yapılmaktadır. Projeler, Pakistan’ı Çin’in ürettiği malları dünyaya taşımak için kilit bir lojistik üs haline getirmeyi amaçlıyor.

sultangazi-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu