Ekonomi

Satışlar Düştü, İkinci El Otomobil Avantajlı Hale Geldi! ‘Artık bir yatırım aracı değil’

İkinci el araç satışlarına getirilen kısıtlamayla birlikte sektörde yüzde 8 oranında düşüş yaşandı. Satışlara ilişkin konuşan şube temsilcileri, düşüşle birlikte ikinci el araç alımının avantajlı hale geldiğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı’nın bakanlıktaki fahiş fiyat uygulamalarına ilişkin denetimleri devam ediyor. Son olarak 1 Ocak 2024 tarihine kadar ikinci el araçların reklam yoluyla üretici veya distribütör tarafından önerilen yeni satış fiyatının üzerindeki fiyatlarla pazarlanmasına kısıtlama getirildi. Uymayanlara 300 bin lira para cezası verileceği açıklandı.

Söz konusu kısıtlamaların üzerinden 2 ay geçtikten sonra kesim uzmanları pazarda yaşananları anlattı.

Haber Global’de yer alan bilgiye göre, yasağın ardından ikinci el araç satışı yapan bir reklam sitesinde önceki aya göre satışlarda artış olduğu belirlendi. Uzmanlar, bu durumun ikinci el araçların yatırım aracı olmaktan çıkması ve alıcı ve satıcı olarak adlandırılan kitlenin bariz sınırlamalarla karşı karşıya kalmasından kaynaklandığını belirtiyor. Söz konusu sitenin ilanlarında 400-600 bin TL aralığında araç oranında artış gözlendi.

Sitede en çok reklamı yapılan araçlar 2012, 2016 ve 2011 modelleri oluyor. İlanlar arasında en yüksek payı yüzde 23,1 ile 800 bin TL ve üzeri araçlar oluşturdu.

Eylül ayında ikinci el araç ilanlarının yüzde 70’ini otomobil oluşturdu. Otomobilleri hafif ticari araçlar, arazi araçları, ticari araçlar ve motosikletler takip etti.

İlanlar arasında en yüksek pay yüzde 23,1 ile 800 bin TL ve üzeri araçlara ait oldu. 400-500 bin TL arasındaki araçlar yüzde 14,2 ile ikinci sırada, 500-600 bin TL arasındaki araçlar ise yüzde 13,4 ile üçüncü sırada yer aldı. Değeri 200 bin TL ve altı olan araçların oranı ise yüzde 5,5 oldu.

İlanlar akaryakıt türüne göre incelendiğinde dizel araçların reklam oranı yüzde 51,39 oldu. İlanlarda LPG’li araçlar yüzde 25,03’le ikinci sırada yer alırken, akaryakıtlı araçlar yüzde 22,91’le üçüncü sırada yer aldı.

Online ikinci el araç platformunun Perakende Grup Lideri olarak görev yapan Serdıl Gözelekli, “İnternet ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen reel piyasalarda ikinci el araç fiyatları son ayda ortalama yüzde 8 oranında düştü. Fiyatların düşmesiyle birlikte ikinci el araç alımları avantajlı hale geldi. Bu noktada 2023 yılının ilk yarısında yüksek fiyat artışları yaşandı. Takip eden dönemde Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve piyasaların sakinleşmesiyle ikinci el fiyatları uzun bir aradan sonra ilk kez geriledi. eylülde.” söz konusu.

haber-susurluk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu