Haber

Seçim takvimi nasıl işleyecek?

ANKARA (İGFA) –Türkiye, 13. Cumhurbaşkanını seçmek için dün sandık başına gitti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı kesintili sonuçlara göre, birinci basamakta yüzde 49,51 oy alan Recep Tayyip Erdoğan ile yüzde 44,88 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs’ta yeniden yarışacak. ikinci tur.

İkinci turda geçerli oyların çoğunluğunu alan başkan seçilecek.

SEÇİM TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

15 Mayıs: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday değiştirme için belirlenen süre saat 20.00’de sona erer. Propaganda başlayacak. Sandık kurullarının karar ve tutanaklarına ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 20.00’de sona erecek ve ilçe seçim kurulları tarafından en geç saat 23.59’a kadar karar verilecek.

16 Mayıs:İlçe seçim kurulu kararlarına ve birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek ve itirazlar il seçim kurulları tarafından en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

17 Mayıs: İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek. İlçe seçim kurulları, sandık kurulu ve diğer görevlilerin yaptığı değişiklikleri SEÇSİS’e işlemeye başlayacak. Varsa yurt dışı ilçe seçim kurulu, saklama ve taşıma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerde değişiklik yapar.

18 Mayıs:İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına yapılacak itirazlar YSK tarafından karara bağlanır.

19 Mayıs:Kesin seçim sonuçları, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere YSK tarafından ilgili mercilere gönderilecek.

20 Mayıs:Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy kullanma işlemi başlayacak.

24 Mayıs: Yurt dışında oy kullanma süreci sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

27 Mayıs:Seçim propagandası süresi saat 18:00’de sona erecektir.

28 MAYIS: OY VERME GÜNÜ.

29 Mayıs: Cumhurbaşkanlığı seçiminin geçici sonuçları açıklanacak. Sandık kurullarının karar ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 17.00’ye, itirazlar ise ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanır.

30 Mayıs:İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazlar saat 17.00’de sona erecek ve en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak.

31 Mayıs:İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya itiraz süresi sona erecek.

1 Haziran : İl seçim kurulu kararları ile il birleştirme tutanaklarına yapılacak itirazlar YSK tarafından karara bağlanır. Kesin seçim sonuçları, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere YSK tarafından ilgili mercilere gönderilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu