Ekonomi

“Şu anda sanat piyasasında fiyatlar daha mantıklı”

Art Consultancy Kurucusu ve Sanat Danışmanı Sevil Dolmacı Bloomberg HT’de yayınlanan Üst Düzey programında Arzu Maliki’nin konuğu oldu.

Dolmacı, “2024 benim için zorlu bir yıl oluyor, biz 2023’ün sonlarına doğru Dubai’deki galeriyi tamamladık ve 2024’te Dubai artık çalışmaya başladı. Uluslararası birçok fuara da katıldık zorlu zamanlardan geçiyoruz çok çalışıyoruz. Tabii ki Türkiye bizim için en büyük pazar ama Türkiye’deki pazar ile uluslararası pazar arasında çok fazla ayrımlar olmasına rağmen paralel de giden mevzular söz konusu. 2024, 2023’ten fiyat bazında daha regüle edilmiş fiyatların olduğu bir zaman. Fiyatlar şu anda daha mantıklı. Bazen hiçbir altyapısı olmayan galeriler ve sanatçılar saçma sapan yüksek fiyatlar söylüyorlar. Uluslararası platformlarda da bu böyle satışlar eskisi gibi değil grafikte düşüş var. Küreselde satışlarda bir düşüş var çünkü globalde ekonomide bir sıkıntı var”

Sanat fuarları ve satışlar hakkında da değerlendirmede bulunan Dolmacı, şunları söyledi:

“Art Düsseldorf çok güzel bir fuardı çünkü bizim de çalıştığımız sanatçıların çoğu Alman kökenli. Mesela Ekrem Yalçındağ orada çok başarılı ve onu da Türkiye’de biz temsil ediyoruz. Ekrem Yalçındağ’ın çok güzel bir sergisi oldu Almanya’da ve inanılmaz bir ilgi alaka vardı. Ekrem Yalçındağ satışlarımız da gayet güzel gidiyor. Ama yaptığımız masrafa oranla başarılı bir satış grafiği yakaladık mı hayır yakalamadık. Fuarlarda yüksek bütçeli işlerde sizin kendi iletişiminizle yarattığınız bütçeler çok önemli, Türkiye’de 10 bin dolara kadar olan eserler rahatlıkla satılabilir ama bunun üstüne çıkarsanız sizin kendi iletişiminiz ve tanıdıklarınız gerekiyor. Size kalkıp da 1 milyon dolarlık yatırımı yapacak koleksiyoneri ne yazık ki ben en son böyle bir müşteriyi 2019’da pandemi öncesinde yakaladım. Pandemiden sonra böyle bütçeleri yakaladığım kimse olmadı. Fiyat hacminin fuarlarda belli bir ölçüsü oluştu, ciddi rakamların karşılığını fuarlarda alamıyorsunuz. Ama Almanya Düsseldorf fuarında 50 bin dolara kadar işler çok daha sirkülasyonu olan işler”

Türkiye’de koleksiyonerlik hakkında değerlendirme bulunan Dolmacı, “Bu da aslında çok kolay bir iş değil ama kendimize haksızlık etmeyelim. Aktif koleksiyonerler var ama sayısı az. Uluslararası pazarlarda da bilinirliliğimiz var. 7 Mayıs’ta David Salle sergisi açılacak ve kendisi Dünya sanat tarihine girmiş Amerikalı bir sanatçı. Aslında kendisi Türkiye’de bazı koleksiyonlarda var olan Dünyanın bütün müzelerinde görebildiğimiz çok önemli bir figür. Bunu Türkiye’ye taşımak ve sanatseverlerle Türkiye’de buluşturmak benim için çok büyük bir gurur” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu