Haber

Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 4 milyon kişi yerinden oldu

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’da 100 günden fazla süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 4 milyon kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Güçlendirme Güçleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, çatışmaların yaklaşık 4 milyon kişiyi evlerini terk etmeye zorladığı belirtildi.

IOM’nin son verilerine göre 926 binden fazla Sudanlı komşu ülkelere sığınmak zorunda kalırken, 3 milyondan fazla insan ülke içinde yerinden oldu.

Sudanlıların çatışma bölgelerinden kurtulmak için ulaştığı ülkeler arasında Mısır, Libya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Etiyopya yer aldı.

Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin yüzde 71’inin başkent Hartum’dan geldiği bildirildi.

Açıklamada, çatışma nedeniyle birçok alana erişimin hala imkansız olduğu, mevcut değerlendirmelerin ön raporlara veya varsayımlara dayandığı kaydedildi.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi hareket ettiği için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde orduya tam entegrasyonunu istiyordu.

HDK’nın yaklaşık 10 yıllık bir süreçte sivil hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz ve gerilim savaşı, 15 Nisan sabahı Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü. partiler

Çatışmalarda birden fazla sivil olmak üzere 3.000’den fazla kişi öldü ve on binlerce kişi yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu