Ekonomi

Türkiye’de İhracatın ve E-ticaretin Gelişmesiyle Gümrük Müşavirliği Önem Kazanıyor

Türkiye’de ihracat yapan firmaların yanı sıra e-ticaretin gelişmesiyle birlikte yurtdışına bireysel gönderi sayısında artış gözlenirken, gümrük süreçleri de bu aşamada kritik rol oynamaya devam ediyor.

Varlık Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Gökhan Kosovalı, gelişen sektörle birlikte gümrük danışmanlığının değerine değinerek, “Dünya ticaretinde 2018 yılından itibaren artan yeni korumacılık, dış ticarette ek koruma önlemlerini ve ek vergileri gündeme getirdi. ve gümrük süreçlerinde ilave savunma tedbirlerinin uygulanmasında gümrük müşavirlik şirketleri devreye giriyor.” Vergilerin ve ek vergilerin beyanında önemli bir rol oynar. Dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeler dikkate alındığında dış ticarette gümrük müşavirliğinin değeri her geçen gün artmaktadır. Dış ticaret süreçlerinde kritik bir role sahip olan gümrük müşavirliği mesleğinin meslek mesleği haline gelebilmesi için TOBB’a bağlı bir odanın bulunması ve staj sürelerinin uzatılması gerekmektedir. “Hizmet fiyat tarifelerinin artırılması gerekiyor” dedi.

“Gümrük en önemli aşamadır”

İhracatçıların ürünlerini dünya pazarlarına açarken gümrükle karşılaştıklarını belirten Kosovar, “Gümrük sadece malların hareketini kontrol eden değil aynı zamanda ticaretin sistemli ve güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlayan kilit bir seviyedir. Gümrük süreçlerinin doğru ve hızlı bir şekilde tamamlanması demek, ihracatçılara rekabet avantajı sağlıyor. Aynı zamanda “Gümrük prosedürlerine aşina olan firmalar, ticaretteki değişimlere daha çabuk uyum sağlayabiliyor. İhracat atılımı yapacak firmaların gümrük süreçlerine önceden hazırlıklı olması ve uzman desteği alması büyük önem taşıyor. Bu da hem zaman hem de maliyet açısından avantaj sağlayarak uluslararası ticarette başarılı bir adım atmalarını sağlayacaktır.” İhracatın ivme kazandığı bu dönemde gümrüklerin etkin yönetimi Türk ekonomisi açısından büyük değer taşıyor. Gümrükler öne çıkıyor sadece ticaretin değil ülke ekonomisinin de can damarıdır. Sonuç olarak gümrükler ihracatın artmasıyla birlikte stratejik rol üstlenmektedir. “Bu süreçte firmaların bu aşamaya uygun şekilde hazırlanması hem kendi başarılarını hem de katkılarını artıracaktır. ülke ekonomisine katkı sağlar” dedi. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu