Haber

Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Tekeş: “Fidan ve meyve ağacı dikmek için en uygun dönem Kasım ve Mart aylarıdır”

Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Tekeş: “Fidan ve meyve ağacı dikmek için en uygun dönem Kasım ve Mart aylarıdır”

BATMAN Dikim sezonunun gelmesiyle birlikte Batman’da fidan ve süs çiçeklerinin satıldığı yerlerde hareketlilik yaşanıyor.

Yeşil alanlara daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Tekeş, fidan ve meyve ağacı dikimi için en uygun dönemin kasım ve mart ortası olduğunu belirtti.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Tekeş, içinde bulundukları ayın fidan dikme zamanı olduğunu ve bu iş için en uygun zamanın bu olduğunu söyledi. Tekeş, “Özellikle Kasım – Mart ortasında fidanlar dikilir. Bu dönem fidenin uykuda olduğu dönemdir. Bu dönemde fidanlar dikilir ve dikimden hemen sonra organik gübre ve taban gübresi verilir. Bu da engel olur. fidenin kök bölgesinin kurumasını önler.Çantayı çıkardığımızda içindeki toprak dağılmamalıdır.Ve aşılama noktası toprağın üzerinde olmalıdır.Fidanı toprağa diktiğimizde can suyu çabuk verilir.Bu fidanın kuruyarak toprakla buluşmasına neden olur.Köklerin toprakla kaynaşmasını sağlar.organik gübre hümik asit verilerek fidanın büyümesi sağlanır.

Batman’da 35 yıldır fidan, meyve ve çiçek türleri satan Seyithan Taşar, bölgede sezonun başladığını belirtti. Taşar, meyve fidanı sezonunun kasım ayında başladığını ve mart ayına kadar devam ettiğini kaydetti. Meyve fidanları sezonu için baharı beklediklerini ifade eden Taşar, “10 – 15 gün sonra çıplak tabanlı meyve fidanlarımız gelecek. Talep çok çok güzel çok şükür. Her türlü bitkimiz var. Örneğin eskiden Batman’da meyve fidanı çok satılırdı ama sonraları Batman büyüdükçe dışarıdan farklı işler getirmeye başladık.Ayrıca çam, çınar, akasya gibi her türlü iri ağaçları da Türkiye’ye getirdik. Batman 25 yıldan beri yılda 12 ay çalışmaya başladık.Periyodik olarak çalışıyorduk ama 25 yıl yılın 12 ayı form olarak çalışıyoruz” dedi.

haberadilcevaz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu