Haber

111 hakim Lübnan’da hayat pahalılığını protesto etti: İşlerini bıraktılar

Ekonomik krizin gölgesindeki Lübnan’da yaşam ve çalışma koşullarını protesto eden 111 hakim görevden alındı. Çocuklarının sağlık ve eğitimi başta olmak üzere en temel haklarından mahrum olduklarını belirten hakimler, yeni adli yılın başlamasıyla birlikte greve yeni isimlerin de katılabileceğini belirtti.

Lübnan Adalet Bakanı Henry Huri, hakimlerin taleplerini önceliklerinin ilk sırasına koyduğunu ve bunları hızlı bir şekilde yerine getirmeye çalışacağını belirtti. Ülkedeki 610 hakimden 111’inin imzaladığı açıklamada, ‘ailelerin sağlık ve eğitim masraflarını karşılayamaması nedeniyle devletin zorla görevi durdurma kararı aldığı’ belirtildi.

Ne oldu?

Ekim 2019’da Lübnan’da başlayan gösteriler, hükümetin istifası, Beyrut’ta liman patlaması, Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi. Yaklaşık 4 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesini önlemek amacıyla bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.

Ülkede 2019 yılında 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasının üzerinde iken, art arda yaşanan gelişmelerle eş zamanlı olarak yerel para birimindeki değer kaybı da arttı. Lübnan lirası son 2 yılda neredeyse yüzde 90 oranında değer kaybetti. Dünya Bankası’nın Kasım 2022’de yayınladığı raporda Lübnan’daki mali kaybın 72 milyar doları aştığı belirtildi.

Nüfusun yüzde 80’inin yoksulluk sınırında olduğu bildirilen Lübnan’da, 14 Mart’ta karaborsada 100 bin Lübnan lirası seviyesinden işlem gören dolar, Mart’ta 140 bin liraya ulaşarak yeni bir rekor kırdı. 21. Dolar şu anda karaborsada 88 bin Lübnan lirasından işlem görüyor. Krizden önce Lübnan’da bir memurun maaşı 1000 dolar civarındayken son dönemde bu rakam 100 doların altına düştü. (DIŞ HABER)

beylikduzuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu