Haber

ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefonda konuştu. Toplantıda Biden, Refah’ta barınan 1 milyondan fazla insanın güvenliğinin sağlanmasına yönelik inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmadan askeri operasyonun devam etmemesi gerektiğini yineledi.

BİDEN VE NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, görüşmede Biden’ın ABD’nin İsrail’in güvenliğine verdiği desteği doğruladığı, Gazze Şeridi’ndeki esirlerin serbest bırakılmasına yönelik devam eden çabaların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, Biden’ın Netanyahu’ya müzakerelerde kaydedilen ilerlemenin tüm esirlerin bir an önce serbest bırakılması için kullanılması gerektiğini söylediği belirtildi ve şunları ekledi: masum Filistinli sivillere insani yardımın sürekliliği.”

BİDEN: ‘CİDDİ PLANLANMADAN’ REFAH OPERASYONUNA DESTEK VERMEYECEĞİZ

Açıklamada, Biden’ın görüşmede Netanyahu’ya ABD’nin İsrail’in Refah operasyonunu “ciddi bir planlama olmadan” desteklemeyeceğini yinelediği ve şöyle dediği belirtildi: “Başkan, askeri operasyonun inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmadan sürdürülmemesi tavsiyesinde bulunuyor.” Refah’ta barınan 1 milyondan fazla insanın güvenliğinin sağlanması.” “Bunun gerekli olduğu yönündeki görüşünü yineledi. İki lider yakın temas halinde kalma konusunda mutabakata vardı.”

MISIR: REFAH’A KARA SALDIRISI BÜYÜK SONUÇLAR OLACAK

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetindeki üst düzey yetkililerin Gazze’nin güneyindeki Refah şehrine askeri operasyon gerçekleştirileceği yönündeki açıklamalarının kategorik olarak reddedildiği kaydedildi. Açıklamada, şehre olası bir kara saldırısının vahim sonuçlar doğuracağı konusunda İsrail uyarılırken, 1,4 milyondan fazla insanın sığındığı şehrin yok olmaması için bölgesel ve uluslararası tüm çabaların birleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Gazze’deki son güvenli bölge olması nedeniyle hedef alındı.

Açıklamada, Refah kentinin hedef alınması, insani yardımların engellenmesi ve Filistin halkının yerinden edilmesinin, uluslararası insan haklarına ve Birleşmiş Milletler’in (BM) ilgili kararlarına açık bir ihlal olduğu belirtilerek, Mısır’ın bu hedefe ulaşmak için tüm taraflarla temaslarını sürdüreceği belirtildi. ateşkes ve mahkum değişimi.

Açıklamada ayrıca uluslararası toplumdan İsrail’e, gösterilen çabalara olumlu yanıt vermesi ve gerilimi daha da tırmandırmaması için baskı yapması da istendi.

İSRAİL’DEN REFAH ŞEHRİNE SALDIRI SİNYALLERİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 1 Şubat’ta Gazze Şeridi’nin Han Yunus bölgesindeki İsrail askerlerine yaptığı ziyarette yaptığı açıklamada, kara saldırılarını Mısır sınırındaki Refah kentine kaydıracaklarını söylemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 4 Şubat’taki açıklamasında Refah şehrine kara saldırısı düzenleyeceklerinin sinyalini vermişti.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın 6 Şubat’ta siyasi kaynaklara dayanarak yayınladığı haberde, operasyonlara başlamadan önce Refah şehrinin boşaltılacağı belirtildi.

İsrail Başbakanlığı’ndan 9 Şubat’ta yapılan açıklamada, Netanyahu’nun, Gazze Şeridi’nin güneyine saldırılması ve buraya sığınan yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için ordu ve güvenlik örgütüne gerekli planın hazırlanması talimatı verdiği kaydedildi.

Son olarak bugün İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, İsrail’in Gazze’deki baskınlarından kaçan yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah kentine yönelik saldırıyı üç kez onayladığı ve İsrail’den yeşil ışık beklediği bildirildi. Saldırı için hükümet.

REFAH ŞEHRİ

Gazze Şeridi’nin güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah şehri, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen binlerce kişinin şehre sığındığı 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze’nin yaklaşık yarısını barındırıyor.

İsrail güçleri sık sık hava saldırılarıyla Refah şehrini hedef alıyor. İsrail’in Refah kentine kara saldırısı düzenlemesi halinde sivillerin Gazze Şeridi’nde sığınacak yeri olmayacağı yönünde endişeler var.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 28 bin 176 Filistinli öldürüldü, 67 bin 784 kişi de yaralandı.

Enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları da hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

ugurludaghaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara nakliyat
Başa dön tuşu