Ekonomi

ABD’de işten çıkarmalar Ocak ayında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

ABD genelinde işten çıkarmalar Ocak ayında önemli ölçüde artarak son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artış özellikle şirketlerin yeniden yapılanma çalışmalarına başladığı finans ve teknoloji sektörlerinde dikkat çekti. İşten çıkarma firması Challenger, Gray & Christmas’ın verilerine göre Ocak ayında işten çıkarılanların sayısı, Aralık ayında kaydedilen 34.817 işten çıkarmayla karşılaştırıldığında %136 oranında önemli bir artışla 82.307’ye ulaştı. Bu rakam, Mart 2023’ten bu yana kaydedilen en yüksek aylık toplamı temsil ediyor.

Ocak ayındaki keskin artışa rağmen, yıllık bazda karşılaştırıldığında açıklanan işten çıkarmalarda Ocak 2023’e kıyasla %20’lik bir azalma görüldü. Yalnızca finans departmanı 23.238 işten çıkarma bildirdi; bu, bir önceki yılın aynı döneminde bildirilen rakamın iki katından fazla.

Challenger, Gray & Christmas, Inc. Şirketin kıdemli başkan yardımcısı Andrew Challenger, işten çıkarmaların çeşitli faktörlere bağlanabileceğini açıkladı. Seçim yılı olması nedeniyle şirketlerin olası politika değişikliklerine hazırlandıklarını belirtti. Ek olarak, daha geniş ekonomik eğilimler ve çeşitli branşlarda daha fazla otomasyon ve yapay zekaya yönelik stratejik yönelim de bu işten çıkarmaları etkiliyor. Ne olursa olsun, maliyet kısıntısı şirketlerin işten çıkarmalar için öne sürdüğü temel neden olmaya devam ediyor.

Raporda, Ocak ayındaki işten çıkarmalara finans ve teknoloji sektörlerinin öncülük ettiği, en yaygın nedenlerin ise kurumsal yeniden yapılanma ve tesis, ünite veya mağazaların kapatılması olduğu vurgulandı. Devam eden kazanç raporlama sezonunda, 12.000 kişiyi işten çıkarmayı planlayan United Parcel Service (NYSE:UPS) de dahil olmak üzere birçok şirket işten çıkarma duyurusunda bulundu.

Amazon (NASDAQ: AMZN), Alfabe (NASDAQ: Google) ve Microsoft (NASDAQ: MSFT gibi büyük teknoloji şirketleri de iş gücünü azaltacaklarını açıkladı. Ayrıca Pazartesi günü yayınlanan bir bilgi notunda dijital ödeme devi PayPal’ın (NASDAQ: PYPL ), Holdings Inc’in (NASDAQ:PYPL) iş gücünü %9 oranında azalttığını ortaya çıkardı. PayPal Başkanı ve CEO’su Alex Chriss, bu hamleyi planın “doğru boyutlandırılmasında” bir adım olarak nitelendirdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

meric-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu