Haber

Antalya’da sağanak yağış etkili oldu; 5 ilçede okullar yine tatil edildi

ANTALYA’da sabah saatlerinde başlayan şiddetli yağış nedeniyle ev ve işyerleri su altında kalırken, araçlarında mahsur kalan çok sayıda kişi itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi. Kent merkezinde 5 ilçede eğitime 1 gün ara verildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle motorlu kuryelere trafik yasağı getirildi ve Antalya Havalimanı’nda uçuşlar aksadı. Muratpaşa Nüfus Bölge Müdürlüğü hizmet veremez hale geldi. Kepez Devlet Hastanesi’ndeki görüntüleme cihazları hasar gördü.

Meteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü’nün ‘turuncu kod’ uyarısı yaptığı Antalya’nın merkez ilçelerinde dün akşam saatlerinden bu yana kuvvetli rüzgar ve kuvvetli rüzgar etkili oluyor. Hızı saatte 50 kilometreye ulaşan rüzgar etkisini artırırken, Konyaaltı Sahili’ndeki palmiye ağaçları devrildi. Yıldırımların aydınlattığı kıyıda dev dalgalar oluştu.

5 İLÇEDE OKULLAR KAPATILDI

Antalya Valiliği, dün gece yarısı 5 ilçedeki okul, kreş ve kreşlerin kapatıldığını duyurdu. Valilik, Hıfzıssıhha Meclisi kararıyla Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa’daki 5 merkez ilçedeki eğitim kurumlarında ve ayrıca kamu kurumlarında çalışan engelli, hamile ve kronik hasta personelde 1 gün eğitime ara verildiğini duyurdu. ve 0-6 yaş arası çocuğu olan kadın kamu görevlileri. Personelinin 1 gün idari izinli sayılacağını belirtti. Ayrıca motorlu kuryelerin bir sonraki duyuruya kadar Antalya’da trafikten men edilmesi de kararlaştırıldı.

Evler sular altında kaldı, araçlar sürüklendi

Sağanak yağış gece saatlerinde şiddetini artırdı. Yoğun yağış nedeniyle yollarda su birikintileri oluştu, alt geçitler su ile doldu, çok sayıda araç geçitlerde mahsur kaldı. Park halindeki araçlar yollarda sürüklenirken, birçok ev sular altında kaldı. Çok sayıda aracın mahsur kaldığı alt geçitler trafiğe kapatıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, yağış nedeniyle konut, iş yeri ve araçlarda mahsur kalan çok sayıda kişiyi tahliye etti.

YOLLARDA UZUN SIRALAR OLUŞUYOR

Şiddetli yağış nedeniyle birçok yolda su baskınları yaşandı. Suyun yer yer refüj seviyesinin üzerine çıktığı yollarda araçlar güçlükle ilerlemek zorunda kaldı. Bazı araçların bozulduğu yollarda uzun kuyruklar oluştu. Araç yoğunluğu nedeniyle özellikle ana arterlerde ve kavşaklarda trafik sıkıştı. Bazı sürücüler su baskını ve trafik sıkışıklığı nedeniyle ilerleyemediği için yol kenarında beklemeyi tercih etti. Pek çok kişi yaklaşık 2 saatlik gecikmeyle iş yerlerine ulaşabildi.

YOLDA ARAÇLAR SU İÇİNDE BULUNDU

Kent merkezindeki Muratpaşa İlçesi Tonguç Caddesi üzerinde biriken su nedeniyle araçlar yolda mahsur kaldı. Araçları mahsur kalan bazı vatandaşlar ise yol kenarında bekledi. Aracıyla mahsur kalan Serhat Men, “İşe gideceğim ama gidemiyorum. Su yüzünden aracım yolda kaldı. Aracın çekilmesi için yol yardım çağırdım,” dedi. ama dönüşte yolda mahsur kaldı. İşe nasıl gideceğimi bilmiyorum. Bu doğal afet, yapacak bir şey yok. Çok zor ama bu cadde üzerinde.” “Altyapı sorunu olduğunu görüyoruz. Umarım bir çözüm bulunur ve insanlar bir şekilde evlerine, işlerine gidebilirler” dedi.

85 YAŞINDAKİ KADIN KEPÇEYLE KURTARILDI

Kepez ilçesi Baraj Mahallesi 5796-5797 ve 5798 sokaklarda bulunan müstakil evler sular altında kaldı. Evlerinden çıkamayan vatandaşların ihbarı üzerine itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Gruplar önce kepçeyle 4 kişilik aileyi, ardından da 85 yaşındaki Elveda Bilgin’i arka sokaktaki başka bir evden hızla kurtardı.

Bilgin’in oğlu Burhan Alım, annesinin evde yalnız olduğunu ve yağmurdan dolayı mahsur kaldığını belirterek, “Geceden beri yağmur yağıyor. Annemin evinin bulunduğu yer de şiddetli yağıştan dolayı su ile doldu. Yağmur. Ekipleri aradık, geldiler. AFAD ve itfaiye eve giderek annemi buldu.” “Onu yerden çıkardı” dedi.

UMKE GRUP, DOĞUM YAPMIŞ OLAN KADINI HASTANEYE ALDI

Şehir merkezindeki bazı poliklinikler de sular altında kaldı. Aspendos İlçesi’ndeki mobilya mağazaları sular altında kaldı. Şehir içi ulaşımı sağlayan otobüsler yollarda mahsur kaldı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla evlerine, iş yerlerine gitti. Kepez ilçesinde doğum yapmak üzere olan kadın, UMKE ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Kent merkezindeki büyük bir alışveriş merkezi su baskını nedeniyle bir gün süreyle kapatıldı. Su altında kalan mahallelerde çok sayıda insan evlerinden çıkamadı.

ANTALYASPOR UÇAĞI GAZİPAŞA’YA İNDİ

Öte yandan Antalya Havalimanı’nda olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşlarda aksama yaşandı. Pilotların isteği üzerine İstanbul’dan veya başka şehirlerden veya Antalya’dan gelen bazı uçuşlar ertelendi. Süper Lig’de Samsunspor ile karşılaşan Antalyaspor’u taşıyan uçak, Antalya Havalimanı’na inemediği için Gazipaşa Havalimanı’na indi. Antalyaspor takımı kara yoluyla Antalya’ya döndü.

VALİ ŞAHİN: 122’YE 1500 sel ihbarı alındı

Antalya Valisi Hulusi Şahin, AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ile birlikte selden etkilenen mahallelerde incelemelerde bulundu. Vali Şahin, Antalya’da saat 01.00’de başlayan sağanak yağış ve dolu ile birlikte Antalya’nın merkez ilçeleri başta Kepez ve Muratpaşa olmak üzere su baskını ve su baskınlarının meydana geldiğini belirterek, “Günün uzunluğu devam ediyor. Şu anda bazı eski dere yataklarında tıkanmalar var.” Yollarımızda, otoyollarımızda, alt geçitlerimizde ve kavşaklarımızda önemli miktarda su birikmeleri nedeniyle aksamalar yaşandı. Şu anda trafikte aksamalar yaşıyoruz. 1500 civarında 112 ihbar aldık. Bunlar çoğunlukla konut ve iş yeri su baskını şeklindeydi. Kamu kurumlarımızdan biri olan Muratpaşa Nüfus Bölge Müdürlüğü sular altında kaldı. Hizmet sağlayamıyoruz. Okullarımız kapatıldı. Antalya halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu gece zor bir geceydi. Hızlı bir şekilde müdahale ediyoruz, AFAD gruplarımız, belediyelerimizin iş makinaları sahada, arkadaşlarımız çalışıyor. Öte yandan gelir muhasebesi gruplarımız hasar tespit çalışmalarını yürütüyor. Hayat en kısa sürede normale dönecek “Bunun için gerekli çalışmaları tamamlayacağız” dedi.

HASTANEDE CİHAZLAR DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Kepez Devlet Hastanesi’nde su baskını nedeniyle yaşanan sıkıntının ardından Vali Şahin ve AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse hastaneye gitti. Kepez Devlet Hastanesi önünde açıklama yapan Vali Şahin, “Hastanemizdeki laboratuvar ve tomografi görüntüleme cihazlarında giderlerin geri ödenmesinden kaynaklanan bir sorun var. Onun dışında bir sorun yok” dedi. alternatifler devreye alındı. Poliklinikler, acil ve yoğun bakımlar aktif olarak çalışıyor. Söz konusu laboratuvarın eksiklerinin giderilmesi için hem “Diğer hastanelerden destek alıyoruz hem de acil laboratuvarını kullanarak hizmet vermeye devam ediyoruz. Eksikleri tamamlayıp normale döneceğiz” dedi.

‘900 KİŞİ ARAÇLARDAN TAHLİYE EDİLDİ’

İtfaiyede açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Dün akşam saatlerinde başlayan ve daha sonra şiddeti artan eşi benzeri görülmemiş bir yağış. Metrekareye 300 kilogramın üzerinde yağış düştü. Yangın dahil 1450 çalışanımız” dedi. Tugay ve ASAT, yağmura 290 araçla karşılık verdi.” 900’ün üzerinde araçtan vatandaşlarımızı tahliye ettik. Antalya’ya ve tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Acil işleri olmayan vatandaşlarımızın evlerinden çıkmamalarını rica ediyorum. Önemli olan can kaybının olmaması. İnşallah bu sel felaketini can kaybı olmadan hep birlikte aşacağız. “Meteorolojinin uyarıları sonrasında tedbirlerimizi aldık. İtfaiyemiz başta olmak üzere tüm arkadaşlarımız hazırdı” dedi.

KEPEZ’DE METREKAREYE 304 KİLOGRAM YAĞIŞ

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Antalya’da dün gece saatlerinde başlayan sağanak yağış sonucunda metrekareye düşen yağış Kepez’de 304,9 kilogram, Muratpaşa’da 233,9 kilogram, Konyaaltı’nda 129,2 kilogram, Serik’te ise 106,9 kilogram oldu. . Kemer’de 80,2 kiloydu. Uzun yıllar Şubat ayında ortalama yağış miktarı 112,7 kilogram olurken, 2009 yılında metrekareye düşen 427,6 kilogram yağıştan sonra ikinci en yüksek yağış ölçüsü olarak gösterildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu