Haber

Atatürk Fotoğrafları Koleksiyoncusu Hanri Benazus toprağa verildi

Hayatını BÜYÜK Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e adayan İzmirli Hanri Benazus (94), 20 bini aşkın parçadan oluşan Atatürk fotoğraflarından oluşan koleksiyonuyla tüm dünyayı dolaşarak sergiler açtı ve 1945’te yaşlılıktan hayatını kaybetti. tedavi gördüğü hastanede toprağa verildi.

Türkiye’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan fotoğraf koleksiyonuyla tanınan İzmirli yazar, iş adamı ve koleksiyoncu Hanri Benazus, 1 yıldır tedavi gördüğü İzmir Şehir Hastanesi’nde hayatını kaybetti. yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle ay. Hayatı boyunca Cumhuriyeti anlatmak için Atatürk’ün 20 binden fazla fotoğrafıyla tüm dünyayı dolaşan Benazus’un naaşı, Altındağ Musevi Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanı Jak Eskinazi, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Benazus’un kızları DÜZGÜN Parti Kalkınma Politikaları Lideri ve İzmir Milletvekili Ümit Özlale katıldı. cenaze töreni. Fortuna Hayim ve Keti Sigura, yakınları ve sevenleri katıldı.

‘O BİR ATATÜRK HAYRANIYDI’

Yahudi geleneğine uygun olarak duaların okunduğu ve din adamları eşliğinde cenaze töreninin gerçekleştirildiği cenaze töreninde Benazus’un kızı Fortuna Hayim, “Öncelikle Atatürk hayranıydı. Atatürk’le tanışması ve sonrasının etkisiyle hayatı boyunca sürekli Atatürk’le ilgili şeyler yapmaya çalıştı.Atatürk’ün Türkiye ile ilgili birçok kitabı var.Şu anda 100’e yakın kitabının 90’ı Atatürk’le ilgili.Babamız bir aşıktı. Türkiye’nin. Türk nesli için bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Bu konuda çok gurur duyuyoruz. Onun misyonunu değerlendirmeye çalışacağız. Anıları tüm Türkiye’de biliniyor. “Meşhur leblebi hikayesiyle başlıyor. Her şeyle ilgileniyordu” dedi.

Benazus’un diğer kızı Keti Sigura ise, “Onunla gurur duyuyoruz. O bir İzmir aşığıydı.”

HANRI BENAZUS KİMDİR?

Hanri Benazus İstanbul’da doğdu. İzmir’de köklü kökleri olan bir aileden gelen Hanri Benazus, ilk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1937 yılında Nazilli Basma Fabrikası’nın açılışından sonra ziyaret ettiği Aydın’ın Ortaklar köyünde Mustafa Kemal Atatürk’ü bizzat görme ve konuşma fırsatı buldu. Atatürk’ün kompartımanına götürülerek masada karşısına oturan Hanri Benazus, Atatürk’ün tabağındaki leblebileri kendisinin bitirdiğini, bu nedenle halk arasında “‘Atatürk’ün leblebisini çalan çocuk” olarak tanındığını anlatıyor. ‘.” 17 yaşında Atatürk fotoğrafları toplamaya başladı. İzmir Atatürk Lisesi’nde İstanbul Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra maddi imkansızlıklar nedeniyle yüksek öğrenimini tamamlayamadı. İş hayatına başladı. 1960’lı yıllarda ‘Yupi Piliç’ adlı firmayı kurarak tavukçuluk sektöründe faaliyet gösterdi. 1988 yılında emekli olup aktif iş hayatına son verdi. İş hayatını sürdürürken Altay Spor Kulübü’nün destekçisi oldu. Başkanlığına seçildi. 11 Aralık 1985 – 30 Aralık 1987 tarihleri ​​arasında Altay Spor Başkanlığı görevini yürüttü. Fanatik bir Atatürk hayranı olan Benazus, yıllarını Atatürk’ün bilinmeyen ve farklı yönlerini gösteren fotoğrafları toplamaya adadı. Yakın tarihte Kemalizm üzerine pek çok makale bulunmaktadır. Benazus, Atatürk fotoğraf koleksiyonundan 3 bin 105 fotoğrafı Ankara Çankaya Köşkü’nde kurulmakta olan Atatürk Müzesi’ne hediye etti. Ayrıca Hanri Benazus, binlerce fotoğraftan oluşan Gazi Mustafa Kemal Atatürk koleksiyonunu 2021 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladı. Karşıyaka’nın Mavişehir Mahallesi’nde yaşadığı sokağa 2022 yılında Benazus’un adı verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu