Sağlık

Bu besinlerle oruç tutmak daha rahat olacak!… İftar ile sahur arasında en az 2 litre su

İSTANBUL (İGFA) –Sahurda maydanoz ve dereotu ağız kokusunu önler ve tok kalmanızı sağlar.

Sahurda tüm su ihtiyacının bir defada karşılanmasının böbrekleri yoracağına dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hatice Çolak, su ihtiyacının en az 2 litre iftar ve sahur ortasında karşılanmasını tavsiye ediyor. Sahurda tüketilecek maydanoz, dereotu gibi yeşilliklerin hem ağız kokusunu engellemeye hem de tok tutmaya yardımcı olduğunu kaydeden Çolak, sağlıklı oruç için yağlı gıda tüketimini azaltmak, kafeinli içecekleri sonlandırmak ve dengeli bir öğün oluşturmak için değerli tavsiyeler paylaştı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Görmek. Hatice Çolak, Ramazan ayında iftar ve sahur için beslenme önerileri ve sağlıklı oruç tutmanın püf noktalarını paylaştı.

SAHURDA YAVAŞÇA DİJİTAL YEMEKLER TERCİH EDİLMELİ

Ramazan ayında güç, protein, vitamin ve mineral gereksinimlerinin değişmediğini, sadece oruç tutma süresinin değiştiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hatice Çolak, “Unutulmamalıdır ki çok yemek yiyerek tokluk süresi uzatılamaz. sahurda. Bu nedenle sahurda yavaş sindirilen ve besleyici özelliğini gün boyu koruyan besinlerden tercih edilmelidir.” söz konusu

SIVI İHTİYACI İFTAR VE SAHURUN ORTASINDA PLANLANMALIDIR

  • Başlangıçta yeterli protein alımını sağlamak tokluk sürenizi uzatacak ve bu dönemde kas kaybını önleyecektir. Bağırsak sağlığı için yumurta, taze ve çok tuzlu olmayan peynirler, özellikle kefir ve yoğurt sahurda tüketilebilecek protein kaynaklarıdır.
  • Sahurda kompleks karbonhidratlara ölçülü bir şekilde yer verilmeli, kolay şeker ve tatlı atıştırmalıklar tüketilmemelidir. Tam buğday ürünleri, kuru baklagiller tercih edilmelidir. Sağlıklı olsa bile çok fazla karbonhidrat tüketmek kan şekerini hızla yükseltip düşüreceği için çabuk acıkmanıza neden olabilir.
  • Karbonhidrat ve proteine ​​göre daha fazla güç vermesi, lezzetli olması ve tok tutması açısından sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Fındık, avokado, zeytin, zeytinyağı, tereyağı tercih edilebilir.
  • Lif açısından zengin besinler kepek, tahıllar, tam buğday, tohumlar, patates, sebze ve meyvelerde bulunur. Bu besinler yavaş sindirildiği için hem tokluk süresini uzatır hem de kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Şeker, beyaz un, hamur işleri, reçeller, fındık kremaları, meyve suları ve diğer saf şekerleri içeren yiyecekler gibi çok çabuk sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır.
  • Kızarmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu tür besinler gün boyu mide bulantısı, yanma ve reflü gibi şikayetlere neden olabilir.
  • Yüksek tuz/sodyum içeren besinler susuzluğu artıracağından kaçınılmalı,
  • Sıvı alımınızı sahurda içerek tamamlamamalısınız. Bu sadece böbrekleri zorlar. Günlük sıvı ihtiyacı (ortalama 2 litre) iftar ve sahur arasında bölünerek yavaş yavaş tüketilmelidir.
  • Sahurda 2-3 bardak su tüketilmelidir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için suyun yanı sıra kefir ve az tuzlu ayran da kullanılabilir.
  • Sahurda zencefil ve nane suyu içmek gün boyunca kendinizi zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Maydanoz, dereotu gibi yeşillikler hem ağız kokusunu önlemeye hem de tok tutmaya yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu