Ekonomi

Çinli düzenleyiciler Vanke için banka yardımı istiyor

Yeni bir gelişme olarak Çinli düzenleyiciler, devlet destekli bir emlak geliştiricisi olan China Vanke’nin durumunu ele almak üzere finans kuruluşlarıyla toplantılar düzenledi. Düzenleyiciler büyük bankaları Vanke’ye verdikleri mali desteği arttırmaya ve özel borç sahiplerini de borçlarının vadesini uzatmayı düşünmeye çağırdı. Bu hamle, Çin’in kabinesi olan Devlet Konseyi’nin geliştiriciyi istikrara kavuşturmak için yürüttüğü koordineli çabanın bir parçası.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, bu taleplerin tam zamanlamasını açıklamadı. Kaynaklar, bankalara Vanke’nin finansmanını güvence altına almaları ve sigortacılara özel borçların vadesini uzatmaları için direktifler vererek hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladılar. Amaç, Vanke’nin kamu tahvili geri ödemelerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlamak.

Bu önlemlere rağmen Vanke durum hakkında yorum yapmamayı tercih etti. Benzer şekilde, Ulusal Mali Düzenleme İdaresi ve Devlet Konseyi Bilgi Ofisi de yorum taleplerine yanıt vermedi.

Yatırımcıların Vanke’ye olan güveni, geliştiricinin bazı sigortacılarla olan borç vadelerini uzatmaya çalıştığına dair haberlerin ardından hisselerin ve tahvillerin satılmasıyla da görüldüğü üzere son zamanlarda sarsılmıştır. Bir zamanlar piyasa tarafından mali açıdan sağlam olarak görülen Vanke’nin şu anda likidite sorunlarıyla karşı karşıya olması bu endişeyi artırmaktadır.

Bazı büyük ulusal ticari bankaların daha önce Vanke’ye yönelik geri ödeme koşullarını sıkılaştırdığına ve bunun da geliştiricinin mali zorluklarına katkıda bulunduğuna dair ek bilgiler ortaya çıkmıştır. Bir önceki yılın aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında, Vanke’nin dördüncü çeyrekteki yeni banka kredileri %50’den fazla azaldı.

Geçtiğimiz hafta Taikang Insurance, PICC Property and Casualty ve New China Life Insurance gibi sigortacıların Vanke’ye borçlarını uzatmak için başvurduğu bildirildi.

Vanke’nin finansal istikrarına ilişkin kaygılar, 2021’den bu yana Evergrande Group (HK:3333) ve Country Garden gibi büyük geliştiricilerin bir dizi temerrüde düştüğü Çin emlak sektöründeki daha geniş çaplı krizin bir parçası.

Analistler, halen yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olan Vanke ile ilgili herhangi bir geri ödeme sorununun piyasa güvenini daha da aşındırabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Ancak, olumlu bir gelişme olarak, Vanke Cuma günü yaptığı bir açıklamada, bugün vadesi gelen 630 milyon ABD doları tutarındaki tahvillerin geri ödemesi için gerekli fonları ayırdığını açıkladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

bozdoganhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu