Haber

Depremde yıkılan Hatay Ulu Camii Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek

ensonhaber.com

Yüzyılın afetinden en çok zarar gören Hatay’da sadece binalar değil, asırlık camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihi eser ya tamamen yıkıldı ya da büyük hasar gördü.

Hatay’ın en eski camilerinden biri olan ve 1271-1272 yılları arasında yapıldığı sanılan tarihi Ulu Cami, depremlerin ardından yıkılarak moloz yığınına döndü.

Memlûkler döneminde inşa edilen ve medrese, yazlık cami, şadırvan, iki türbe, şadırvan, imaret ve dükkânlar gibi farklı dönemlerde yapılmış yapılardan oluşan Ulu Cami, günümüze ulaşan tek eser olma özelliğini taşıyordu. limanda iki mihrabı vardır.

Ulu Cami işbirliği

Osmanlı Devleti’nin 4. Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından 1396-1400 ortalarında Niğbolu Zaferi’ne adak olarak yaptırılan 600 yıllık Ulu Cami’nin bulunduğu Bursa, Hatay’daki Ulu Cami. İslam dünyasının 5. büyük tapınağı olarak kabul edilir. canlanması için devreye girdi.

Hatay’da kesintili yaşam alanlarının oluşturulması, seyyar tuvaletlerin meclise getirilmesi ve yardımların dağıtılması için değerli zamanlarını harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hatay Ulu Camii’nin yeniden inşasını üstlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yeniden ayağa kaldıracak

Hayatın bir an önce normale dönmesi için zamanının değerli bir bölümünü Hatay’da geçiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehrin ortasındaki tarihi yapının restore edilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarının haberini verdi. enkaz yığınına dönüşen Ulu Cami’nin moloz yığınları.

“Kültürel dokuyu koruyoruz”

Yüzyıllardır birçok zorluğa rağmen ayakta kalan bu kıymetli külliyenin iki büyük deprem sonrasında yıkıldığını hatırlatan Lider Aktaş, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Hatay’da şehrin kültürel dokusunun korunması adına Bursa olarak her türlü desteğin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu içerikte; Belediye olarak tarihi Ulu Cami’nin inşaatını üstlendik. Tarihi Ulu Cami aynı zamanda birçok medeniyete ve topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Yapıldıktan sonra birkaç kez onarım görmüştür. Külliyenin son onarımları 1986 ve 2002 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kesin inşaatını üstleneceğiz. Bursa’da tarihi Ulu Cami de bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan bu görkemli cami, Bursa’nın simgelerinden biridir. Her şehir, büyük bir tapınağın etrafında daire şeklindedir. Antakya da Bursa gibi manevi iklimini Ulu Cami çevresinde bulmuştur. Antakya’nın bu maneviyattan uzak kalmaması için Bursa olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Hatay’ın kimliğini ve özellikle manevi yapısını korumak adına tarihi Ulu Cami’nin yeniden inşasını kısa sürede tamamlayacağız.

carsibasi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara nakliyat
Başa dön tuşu