Teknoloji

Elon Musk tarih yazdı… İlk kez insan üzerinde deneyecekler!

Milyarder girişimci Elon Musk Cuma günü Fransa’da yaptığı açıklamada, beyin çipi girişimi Neuralink’in bu yıl ilk insan denemesine başlamasını beklediğini söyledi.

Paris’teki VivaTech etkinliğinde konuşan kurucu ortak Musk, Neuralink’in bir web yayını sırasında tetraplejik veya belden aşağısı felçli bir hastayı implante etmeyi planladığını söyledi.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, sosyal medya platformu Twitter ve SpaceX roket fırlatma şirketinin de CEO’su olan Musk, şirketinin kaç hastaya ve ne kadar süreyle implant yerleştireceğini belirtmedi. “İlk vaka bu yılın sonlarına doğru gibi görünüyor”söz konusu.

MUSK’UN PROJESİ İNSAN ÜZERİNDE DENENMEK İÇİN FDA ONAYI ALDI

Neuralink geçtiğimiz ay ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) ilk insan-içi klinik denemesi için yetki aldığını duyurdu; Bu, ABD’nin hayvan testlerini ele alma soruşturmasıyla karşı karşıya olan girişim için kritik bir kilometre taşı.

Daha önceki bir açıklamada FDA, Neuralink’in beyin implantını ve cerrahi robotunu denemelerde kullanmasına izin verdiğini kabul etti, ancak daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Uzmanlar daha önce, Neuralink’in cihazının insanlarda inandırıcı olduğunu kanıtlayabilirse, girişimin ticari kullanım izni almasının birkaç yıl, potansiyel olarak on yıldan fazla süreceğini söylemişlerdi.Şirket ayrıca, cihazlarını zaten insanlara dönüştürmüş olan diğer nöroteknoloji şirketleriyle de rekabet ediyor.

GÜVENLİK UYGULAMASI NEDENİYLE İLK BAŞVURULAR REDDEDİLMİŞTİR

Ancak Musk, daha önce Neuralink ile ilgili kamuoyuna yaptığı açıklamalarda zaman çizelgelerini kaçırmıştı. Musk, 2019’dan bu yana en az dört kez Neuralink’in yakında insan denemelerine başlayacağını tahmin etti.

2016 yılında kurulan şirket, ilk 2022’nin başlarında FDA’dan izin istedi ve ajans, düzinelerce güvenlik endişesini gerekçe göstererek başvuruyu reddetti.Sorunlardan bazıları, cihazın lityum pili, implantın tellerinin beynin içine yerleştirilme olasılığı ve beyin dokusuna zarar vermeden cihazı güvenli bir şekilde çıkarmanın zorluğu ile ilgiliydi.

Neuralink ayrıca, hayvanlar üzerinde test edildiğine dair raporların ardından federal incelemeye tabi tutuluyor.

HAYVANLAR YANLIŞ ÇIPLA ÖLDÜRÜLDÜ

Geçen yıl, Neuralink çalışanları şirketin maymunlar, domuzlar ve koyunlar üzerinde aceleyle ameliyat yapmadığını ve Musk’ın personele FDA onayı alması için baskı yapması nedeniyle çok sayıda hayvanın ölümüne neden olduğunu söyledi.

Kaynaklar, hayvan deneylerinin şirketin insan deneyleri uygulamasını desteklemeyi amaçlayan veriler ürettiğini söyledi.

2021’deki bir olayda şirket, 60 domuzdan 25’ine yanlış boyutta cihazlar yerleştirdi. Tüm domuzlar daha sonra öldürüldü . Bu, çalışanların söylediğinden daha fazla hazırlıkla kolayca önlenebilecek bir tuhaflıktı.

NEURALINK ŞİRKETİNİN DEĞERİ ARTIYOR

Ortada, şirketin değerlemesi son aylarda yükseldi. Raporlara göre, iki yıl önce özel bir bağış toplama türünde 2 milyar dolara yakın bir değere sahip olan girişim, bu ay özel olarak yapılan hisse senedi alım satımlarına kıyasla. yaklaşık 5 milyar dolar değerinde.

Şirketin potansiyel mali çatışmalar nedeniyle federal inceleme altında olan hayvan yönetim konseyindeki Neuralink çalışanları, implantın hızlı gelişiminden faydalandı. İkincil süreçlerle karşılaştırıldığında, bazı çalışanlar Neuralink hisseleri sadece iki yılda yaklaşık %150 değer kazandı.

KAYNAK: HABER7

keciborlu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu