Haber

Emniyet Müdürü Çevik: Denizde tarama aşamasındayız

POLİS MÜDÜRÜ ÇEVİK: DENİZDE TARAMA YAPIYORUZ

Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde (AGC) gazetecilerle bir araya gelerek 2023 yılının genel değerlendirmesini yaptı. Toplantıda AGC Başkanı İdris Taş’ın da eşlik ettiği Çevik, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Cesetlerin kıyıya vurduğuna ilişkin konuşan Çevik, “Valimiz bu konuyla ilgili zaten açıklama yapmıştı. 2,5 ay önce 90 kişilik bir gemi Akdeniz kıyılarına doğru yola çıktı. Daha sonra o gemiden haber gelmedi, hala var” dedi. haber yok. Olumsuz hava koşulları nedeniyle geminin battığı yönünde bir değerlendirme var.” “Kıyılarımıza vurduğu söyleniyor. Kıbrıs’a 3-4 cesedin vurduğunu biliyoruz. Suriyeli olduklarını giydikleri kıyafet ve ayakkabılardan anlıyoruz. Sahil Güvenliğimiz ve deniz polisimiz sürekli denizi tarıyor.” Şu ana kadar herhangi bir cesede rastlamadık” dedi.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE YÖNELİK 142 OPERASYON

Çevik, 2023 yılında terör örgütlerine yönelik 142 operasyon gerçekleştirdiklerini, bu operasyonlarda gözaltına alınan 355 kişiden 18’inin tutuklandığını söyledi. Çevik, “Göçmen kaçakçılarına yönelik 44 operasyon gerçekleştirdik. 68 örgütçü gözaltına alındı, 21’i tutuklandı. 1.153 düzensiz göçmenden 625’i sınır dışı edildi. İlimizde bu konuda ciddi bir sorun yok. Sadece zaman zaman oluyor. Kaş, özgür olduğu için bıraktı.” “Farklı yöntemlerle an be an takip ediyoruz. İlimizde toplam 123 bin 279 düzenli göçmen bulunuyor. 5 bin 213’ü geçici koruma altındaki Suriyeli, 117 bin 52’si oturma iznine sahip göçmen, 1014’ü ise ikamet iznine sahip göçmen. Uluslararası koruma kararı” dedi. .

‘BU İŞİN KÖKÜNÜ ALINANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ’

Interpol’ün 2023’te aradığı 96 kişinin yakalandığını belirten Çevik, “Uyuşturucu konusunda çok önemli çalışmalarımız vardı. Tüm gücümüzle sahadaydık, tüm teknik imkanlarımızı kullandık. 8 bin 569 operasyon gerçekleştirdik, 9 bin 584’ü gözaltına alındı, 960’ı tutuklandı. 538 kilo esrar.” 147 kilogram eroin, 61 kilogram metamfetamin, 18 kilogram kokain, 8 kilogram sentetik uyuşturucu, 80 bin 669 ecstasy hapı, 308 bin 305 sentetik ilaç malzemesi, 1674 esrar bitkisi ele geçirildi. Sayılarımız önceki yıllara göre arttı. Diğer illerle de uyum içerisindeyiz. İlaç “Bu sorunla mücadelede büyük çaba harcıyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırıncaya kadar da sürdüreceğiz” dedi.

Uyuşturucuyla mücadelenin sürdüğünü belirten Çevik, şöyle konuştu:

“Narkotik Veri Analiz Sistemi dediğimiz bir sistem oluşturuldu. Sistem sayesinde polis bölgede daha fazla uyuşturucunun nerede işlendiğini, satıldığını, ihbarların nereden geldiğini görüyor. Buna göre önlem alınıyor. Bu sistem kullanıldı” 2,5 ayda 14 bin 501 kişiyi muayene ettik.Antalya “Narkotik operasyonlarını artıran büyükşehirler arasında ilk sıradayız.”

‘4 YEREL, 1 ULUSAL SUÇ ÖRGÜTÜ KURULDU’

Suç örgütlerine yönelik operasyonların sürdüğünü belirten Çevik, “Bu sabah bir operasyon daha gerçekleştirdik. İsmail Süner isimli kişinin başını çektiği örgüte yönelik operasyonda toplam 12 kişi gözaltına alındı. Bunlar esnafı taciz eden sokak eşkıyaları. , gasp ve tehditlerde bulunuyoruz. Operasyonla bu örgütü tamamen yok ettik.” “Benzer bir operasyonu daha önce Kaş’ta da yapmıştık. Bir kişi kalmayıncaya kadar vatandaşlarımızı sokak haydutlarından kurtarmakta kararlıyız. Çetelere yönelik 78 operasyon gerçekleştirdik, 275 kişi gözaltına alındı, 105 kişi tutuklandı. Yerli, 1 ulusal ve 5 suç örgütü tamamen yok edildi. Baş kaldıranların peşindeyiz.” dedi.

‘YABANCILARIN ŞÜPHELİ OLAY SAYISI 4 BİN 313’

Personelin çoğunluğunun sokakta olduğunu belirten Çevik, “Polis bölgesinde 2 milyon 22 bin 131 kişi bulunuyor. 2023 yılında yaşanan 100 bin 892 asayiş olayının 4 bini yabancıların şüpheli olduğu olaylar oldu.” İlimizde 151 bin 443 yabancı 4 bin 313 suça karıştı. Daha önce yıllık 6 bin 47 kişi karışmıştı. Önleme faaliyetleriyle düşüş var. 7 milyon 439 bin 506 şüpheli sorgulandı. 36 bin 223 kişiyi yakaladık 3 işçiden 2’sini sokağa çıkardık. 15 kişinin ofiste oturarak yaptığı işi şu anda 2 kişi yapıyor “Onun dışında tüm işçiler sokakta” dedi.

‘BU UYUŞTURUCU İŞİNE YEMİNİ TATLIYORUZ’

Günlük 6 bin 136 konaklama yerinin kontrol edildiğini belirten Çevik, “Kaçak bahislere karşı Türkiye’nin en büyük operasyonunu gerçekleştirdik. 120 kişi gözaltına alındı. 80 araç, 19 villa ve gayrimenkul var. Hepsine el konuldu. Bu uyuşturucu işi için yemin ettim: “İşimle yatıyorum, kalkıyorum. Keşke büyük olsaydı da önce parçalara ayırabilseydim. Büyük küçük hepsine ulaşabiliyoruz. İlimizde bu kadar baron yok. 1-2 tane vardı, dumanlarından da kurtulduk. 1-2 bölgeyi de inşallah tamamen bitireceğiz” dedi.

Semih ERSÖZLER/ANTALYA,

haberasarcik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu