Ekonomi

Eski Fed bankası başkanlarının ticareti çatışma endişelerini artırıyor

Federal Rezerv Genel Müfettişi, Dallas ve Boston Federal Rezerv bankalarının eski liderleri Robert Kaplan ve Eric Rosengren’in, çıkar çatışması görünümü yaratan görevleriyle ilgili mali faaliyetlerde bulunduklarını tespit etti. Raporda hiçbir yasa veya düzenlemenin ihlal edilmediği sonucuna varılırken, bunun halkın ABD merkez bankasına olan güveni üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin endişeler vurgulandı.

Ticaret tartışmalarının ortasında Eylül 2021’de Dallas Fed’deki görevinden istifa eden Kaplan, işlemlerini belgelemede şeffaf olmamasıyla dikkat çekiyordu. Görev süresi boyunca yaptığı mali açıklamalar, milyonlarca dolarlık hisse senedi ve diğer menkul kıymetlerin alım satımını içeren işlemlerine ilişkin belirli tarih ve tutarları içermiyordu. Genel Müfettiş raporunda, bu tür raporlama uygulamalarının, kamuoyunun Fed’in tarafsızlığı ve dürüstlüğüne olan güvenini desteklemediği vurgulandı.

Benzer şekilde, Boston Fed’in o zamanki başkanı Rosengren, Kaplan’dan daha küçük ölçekte olmasına rağmen, ticari faaliyetlerini gerektiği gibi açıklamadı. Her ikisinin de alım satım faaliyetleri, bölgesel Federal Rezerv bankalarının yönetim kurulları, banka avukatları ve Washington’daki Fed Yönetim Kurulu’ndaki etik yetkilileri tarafından onaylandı.

Rapora yanıt olarak Kaplan’ın sözcüsü, 27 Eylül 2021 tarihli önceki açıklamasına atıfta bulunarak, Fed’in tüm etik standartlarına ve politikalarına uyduğunu ve yatırım faaliyetlerinin Fed sisteminin kurallarıyla tutarlı olduğunu iddia etti. Dallas Fed’in yönetim konseyi de aynı gün yayınlanan bir bildiriyle bu pozisyonu destekledi. Rosengren konuyla ilgili yorum yapmadı.

Bu olayların ardından Federal Reserve, etik kurallarını önemli ölçüde revize etti ve Şubat 2022’de yetkililer, üst düzey personel ve ailelerinin ticaretini ve yatırımlarını kısıtlamak için daha katı kurallar uygulamaya koydu.

Genel Müfettiş’in raporuna göre, işlemlerle ilgili soruların Fed Başkanı Jerome Powell ve o zamanki Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida da dahil olmak üzere diğer üst düzey yetkililere de yayıldığı belirtildi. Temmuz 2022’de yayınlanan ayrı bir raporda her ikisi de herhangi bir suçtan aklandı.

Eski Fed bankacılık liderlerinin ticaret faaliyetlerine ilişkin soruşturma, Mayıs 2023’te Müfettiş Mark Bialek’in ofisinin bağımsızlığını savunduğu tartışmalı bir duruşmanın ardından geldi. Bialek, görev süresi boyunca hiçbir Konsey Liderinin denetim çalışmalarına müdahale etmediğini belirtti.

Rapor, yatırımlarında bazı istenmeyen sorunlar olduğunu kabul eden Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in ticari kaygılarına değinmedi. Bostic şu anda Baş Müfettiş tarafından soruşturma altında.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu