Haber

Eski Japonya Başbakanı Aso Taro, Tayvan’a yaptığı ziyarette Japonya ve ABD’nin güçlü bir caydırıcılık sağlaması gerektiğini söyledi.

Eski Japonya Başbakanı Aso Taro, Çin ile egemenlik çatışması içinde olan Tayvan’ı ziyareti sırasında, Japonya ve ABD’nin adayı Çin askeri baskısına karşı savunmak için “güçlü caydırıcılık” sağlaması gerektiğini söyledi.

Japon haber ajansı Kyodo’nun haberine göre Aso, Prospect Foundation tarafından Tayvan’da düzenlenen bölgesel güvenlik forumunda konuştu.

Bir önceki ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen yıl Tayvan’a yaptığı ziyaretin ardından Çin’in büyük çaplı askeri tatbikatlarla Ada üzerindeki baskısını artırmasıyla bölgedeki güvenlik durumunun “normalden acil duruma” döndüğüne işaret ederek, Aso, “Japonya, Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri ve benzer düşüncelere sahip Kararlılık, ülkelerin güçlü caydırıcılık sağlaması için hiç bu kadar gerekli olmamıştı.” söz konusu.

Şu anda Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) genel genel başkan yardımcısı olan 82 yaşındaki eski Başbakan, Tayvan Boğazı’nda savaşın önlenmesinin önemini vurguladı.

2008-2009’da Başbakan, 2012-2021’de Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Aso, dün Japon parlamentosu Diet üyelerinden oluşan LDP heyetiyle 3 günlük bir ziyaret için Tayvan’a geldi.

Aso, ziyareti sırasında Tayvan lideri Tsai Ing-wen, başkan yardımcısı Lai Ching-te, Dışişleri Bakanı Joseph Wu ve diğer yetkililerle görüşecek.

Tayvan’a yönelik eleştirel görüşleriyle tanınan Aso’nun, partisinin 2021’deki bağış toplama etkinliğinde “Tayvan (Çin tarafından) işgal edilirse Japonya, Ada’yı savunmalıdır” açıklaması Çin’den tepki aldı. .

Pekin yönetiminin, Aso’nun ziyaretinden ve Tayvan’la ilgili yorumlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi bekleniyor.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olarak savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan beri fiilen bağımsızlığını yaşıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

“Tek Çin” ilkesini vurgulayan Pekin, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkeler için diplomatik ilişkileri kesme kuralını koyuyor. Tayvan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu