Teknoloji

Google, güncellemeleri keserek Chromebook’ları sabote etmekle suçlanıyor

Google’ın eski Chromebook’lara olan bağımlılıklarını sona erdirerek onları ölüme mahkum ettiğini öne süren yeni bir rapor ortaya çıktı.

The Register’ın haberine göre ABD PIRG tarafından hazırlanan “Chromebook Churn” başlıklı raporda, özellikle COVID-19 salgınının etkisiyle satışların artmasının ardından okulların satın aldığı Chromebook’lar artık “bozulmaya” başlıyor. , elektronik atığa ve “ek okullara” neden olur. “Maliyetlerle karşı karşıya olduğu” iddia ediliyor.

Rapora göre, en temiz Chromebook’ların bile okullarda kullanılamaz hale gelmesinin üç ana nedeni var:

1) Üreticiler genellikle yeni yedek parçalar satmaz veya onarımları desteklemez.

2) Yazılım takviyesi sona eriyor ve bu nedenle bilgisayarlar tabiri caizse “ölüyor”.

3) Tasarım tercihleri ​​tamir edilmesini ve tekrar kullanılmasını zorlaştırmaktadır.

Rapor, 1. ve 3. maddelerde Asus, Acer ve HP gibi Chromebook üreticilerini zahmetli Chromebook cihazları üretmekle ve değiştirme modülleri veya onarım hizmetleri sunmamakla eleştiriyor. Bir Chromebook arızalandığında, sahiplerinin Chromebook’u atmak dışında yapabileceği çok az şey vardır. Chromebook’lara büyük yatırım yapan okullar için bu çok önemli.

Rapor, 11 Chromebook modelinin standart dizüstü bilgisayarlara kıyasla onarılabilirlik ve kesinti kullanılabilirliği söz konusu olduğunda önemli ölçüde daha düşük puan aldığını ortaya koyuyor. Yeniden rapor, Acer’ın cihazları için doğrudan değiştirme modülleri satmadığını söylerken HP, parts.hp.com’da Chromebook’lar için kesintiler teklif ettiğini iddia ediyor, ancak arama, pratik kullanımda büyük boşluklar ortaya koyuyor.

Raporda adı geçen bir diğer önemli Chromebook üreticisi ise Asus. Asus, “dizüstü bilgisayar onarımı için hızlı ve kolay bir seçenek” sunduğunu iddia eden bir “Müşteri Kendi Kendine Onarım” programı sunuyor. Bu programın diğerlerinden biraz daha uygun olduğunu söyleyen rapor, bunun yeterli olmadığının altını çiziyor. Bunun bireyler için yararlı olabileceğinden, ancak tamir edilmesi gereken yüzlerce üniteye sahip olabilecek okullar ve kurumlar için pek yararlı olmadığından bahseder.

Bunların dışında Chromebook’lar için yazılım desteğinin sona ermesi de raporu rahatsız ediyor. Hatta Google’ın güncellemeleri keserek Chromebook’ları sabote ettiği fikri bile var. Yazılım güncellemesinin sona ermesi, ilgili Chromebook’un çalışmayı durduracağı anlamına gelmese de, artık güvenlik ve özellik güncellemelerini almayacağı ve onu virüsler gibi internet tehditlerine karşı savunmasız bırakacağı anlamına gelir. Bu, özellikle Chromebook’ları çoğunlukla çocuklar tarafından kullanılan okullar için endişe verici.

Google bu rapora kayıtsız kalmıyor. Raporla ilgili olarak Google’dan gelen yanıt şu şekildedir:

“Chromebook’lar için garantili destek süresini artırmak için donanım ortaklarımızla özenle çalıştık ve 2020’den beri otomatik güncellemeleri 8 yıla çıkardık, 2016’da bu süre 5 yıldı. Ayrıca her zaman cihaz üreticisi iş ortaklarımızla çalışıyoruz. .”

haberarac.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu