Haber

Hakverdi: Hangi Mevzuat veya Yönetmeliğe Dayanarak İmamla Görüşmeyen Tutukluların Tahliyesini Geciktirmek?

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutukluların Hakları Alt Komisyonu Üyesi Ali Haydar Hakverdi, imamla görüşmeyi reddettiği gerekçesiyle tutukluların tahliyesinin ertelendiği iddiasını gündeme getirdi. Hakverdi, “İmamla görüşmeyen tutukluların salıverilmesinin ertelenmesi hangi mevzuata veya yönetmeliğe dayanıyor?” diye sordu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Hükümlü ve Tutukluların Haklarını Araştırma Alt Komisyonu üyeliğine seçilen CHP Ankara Milletvekili Hakverdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soru önergesi verdi. hükümlü Müslüm Cevahir Vurucu’nun “Cezaevi imamına gitmedi, durumu iyi değil” denilerek tahliyesinin ertelendiği iddiası. TBMM gündemine taşıdı. Hakverdi, bahisle ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Dini inancı, dünya görüşü, mezhebi, etnik kimliği ne olursa olsun her vatandaşımız kanunlar önünde eşit haklara sahiptir. Cezaevlerinde yargılamadan uygulamaya kadar her tutuklu eşit haklara sahiptir. Bunu ahlâkın bir şartı olarak değerlendiren imam, “Farklı inanç ve dünya görüşüne sahip insanları dezavantajlı duruma sokuyor. Yine bu durum laik Cumhuriyet ilkeleri ile örtüşmemektedir. Hükümlülerden Elazığ Cezaevi başta olmak üzere birçok cezaevinde bu uygulamanın yapıldığına dair mektuplar alıyorum. Bu cemaat ve tarikat kadrolaşmasının cezaevlerine de sıçradığının işaretidir.”

“TAHLİYESİ İÇİN 45 PUAN YETERKEN 44.75 PUAN VERİLDİ”

Hakverdi’nin gerekçesi ve önerisi şöyle:

“Cezaevinde kurulan iyi hal şuraları, hükümlü M. Cevahir Vurucu ile görüşmesinde, cezaevinde psikolog ve imamla görüşmediği söylenmiş” ve bu durum, tutukluluk hali olarak değerlendirilmiştir. varlıklı. Bu vesileyle gülümsedi ve “Gülümsüyor. Yönetimi ciddiye almıyor, pişman değilsin!” 26 Ocak 2023’te tahliyesi beklenen Vurucu’nun tahliyesi bir sonraki kurul toplantısına, yani 8 Mayıs 2023’e ertelendi. Tutuklu ailesinden ve avukatlarından edindiğimiz bilgilere göre 45 puan iyi hal komitesi tarafından ödüllendirilmiş olması Vurucu’nun serbest bırakılması için yeterli olacaktır. 44.75 puan aldı ve serbest bırakılması uzatıldı. Anayasamız, kanunlarımız ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler yeterlidir; hiç kimse dini inanç ve mezhebinden dolayı farklı muamele ve yargılama yöntemlerine tabi tutulamaz. Aksi takdirde laik ve demokratik ülke tanımıyla bağdaşmaz.”

“MAVSALLARIN İMAM İLE GÖRÜŞMELERİNİN MAHKUMLARIN ‘DOBE GÖSTERGESİ’ OLARAK KABUL EDİLMESİ MADDELERİMİZİN İHLALİ sayılmaz mı?”

“Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Müslüm Cevahir Vurucu hükümlüsünün imamla görüşmediği için yakılarak tahliyesinin ertelendiği iddiası doğru mudur ve kimseye imtiyaz tanınamaz. cezaevindeki mahpusların imamla görüşmesinin ‘iyi niyet göstergesi’ sayılması bizim maddelerimize aykırı değildir, imamla görüşmeyen mahpusların salıverilmesinin ertelenmesi hangi mevzuata veya yönetmeliğe dayanmaktadır? Bu, başka inançlara sahip olanları dezavantajlı konuma getirerek eşit yurttaşlık ve eşit yargılanma hakkının ihlalidir.Bu tezler doğruysa ideolojik saiklerle hareket eden ve hak ihlallerine yol açan idari görevliler ve sorumlular hakkında işlem başlatılacak mı? ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu