Sağlık

Hatay, Hatay’dan yöresel ürünlerle Beyaz Kabak ve Zencefilli Kabak Çorbası tarifi ile “Bu Ramazan bereketi paylaşmanın tam zamanı”

Tarımda yerel üretimi ve sürdürülebilirliği destekleyen öncü projeleri hayata geçiren Metro Türkiye, ilk günden bu yana deprem bölgesindeki üreticiyi desteklerken, destek alımlarıyla da bölgeye hayat veriyor. Dönem sonuna kadar yeni ürünlerle alım büyüklüğünü 1.000 tona çıkaracak olan Metro Türkiye; Hatay’dan aldığı Arsuz limon, beyaz kabak, Kırıkhan havucu, Arsuz tatlı patates, lahana ve marul gibi bölgede yetişen yeşillikleri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarında buluşturuyor.

Dayanışmanın her zamankinden daha değerli olacağı bu ramazanda siz de yerel işleri tercih ederek deprem bölgesindeki üreticilere destek olabilir, paylaşmanın gücüne ortak olabilirsiniz.

Ramazan ayının birleştirici gücü ve dayanışması bu yıl her zamankinden daha özel. 33 yıldır Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkan Metro Turkey, Türk mutfağını ileriye taşımanın yolunun yerelleşmeden geçtiğine inanıyor. Bu vizyon doğrultusunda, tarımsal kalkınmayı desteklemek amacıyla uzun yıllardır yerel üreticilerle iş birliği içinde olan Metro Türkiye, deprem nedeniyle ağır yaralanan afet bölgesine ilk günden bu yana yardım eli uzatıyor. , bölgeden eser alımları ile güçlü bir süreçten geçen çiftçilere güç katmaya devam ediyor.

4.000 ton eser alınması hedefleniyor!

Toprakta veya kucağında kalan yaklaşık 600 ton eser alımı yapan Metro Türkiye, deprem bölgesindeki çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin ettiği eser miktarını dönem sonuna kadar 1.000 tona çıkaracak. . Eylül ayının prestijiyle başlayacak yeni dönem için Metro Türkiye, bu sayıyı 4 katına çıkarmayı ve 4.000 ton eser almayı hedefliyor. Bugüne kadar Hatay’dan aldığı Arsuz limonlu beyaz balkabağı, Kırıkhan havuç, Arsuz tatlı patates, lahana ve marulBölge gibi bölgede yetişen yeşillikleri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarında tüketicilerle buluşturan Metro Türkiye, ürünlerini kadın kooperatifleri aracılığıyla satın alıyor.  Metro Türkiye, desteklerin bir defaya mahsus olmaması ve daha çok çiftçiye ulaşabilmesi için Mersin Hanımlar Kooperatifi ve Zahide Ana Kadın Kooperatifi’nin eserlerini satın alıyor.

Hatay Beyaz Kabak için Coğrafi İşaret Tescil Başvurusu Yapıldı!

Sürdürülebilirliğini sağlamak için 2012 yılından bu yana ulusal ve uluslararası alanda Coğrafi İşaret Tescili potansiyeli taşıyan yerel çalışmalara destek veren Metro Türkiye, deprem bölgesinden satın alınan eserler için de harekete geçti. Bu doğrultuda Metro Türkiye, afetin hemen ardından başlattığı Hatay beyaz balkabağının tescil başvurusunu tamamlayarak, eserin Türk Patent Enstitüsü’ne tescil başvurusunu yaptı. Tüm tescil süreci boyunca kurum ve sivil toplum kuruluşlarına destek veren Metro Türkiye, diğer yerel çalışmalar için de görüşmelerini sürdürüyor. Bu sayede Metro Türkiye, üslerini bir seferlik satın alma üzerine kurmaz, bölgede kalıcı bir etki bırakmayı hedefler.

‘Bu Ramazan, nimetleri paylaşmanın tam zamanı’

Bugünün Ramazan, şimdi rahmeti paylaşma zamanı olduğunu söyleyen Metro Türkiye, deprem bölgesi eserlerinin mutfaklarda daha fazla kullanılması için de çalışıyor. Metro Türkiye, müşterilerin bölgeden daha fazla eser satın alabilmeleri için bu yerli eserleri daha çok tercih etmelerini sağlamayı hedefliyor. Metro Türkiye, kendi bünyesinde bulunan Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun şefleriyle birlikte depremlerden toplanan yerel eserlerden tarifler geliştirerek eserlerin tanıtımına ve kullanılmasına katkı sağlıyor.

Siz de bu ramazan ayında Türkiye’nin dört bir yanındaki Metro mağazalarında satılan bu eserleri satın alarak tremor bölgesindeki üreticilere destek olabilirsiniz. İşte Coğrafi İşaret Tescil adayı Hatay Beyaz Kabak ile Gastronometro şeflerinin hazırladığı lezzetli tarif;

 

Zencefilli Balkabağı Çorbası

Malzemeler:

Hatay Beyaz Kabak 400 gr

Mor Soğan 100 gr

Metro Chef Patates 100 gr

Hatay Kırıkhan Havuç 50 gr

Kereviz Sapı 50 gr

Zencefil 10 gr

Metro Şef Krema 200 ml

ARO Zeytinyağı 50 ml

Metro Şef Tereyağı 50 ml

ARO tuzu 3 gr

Beyaz Biber 1 gr

Tarçın Çubukları 1 adet

Metro Chef Siyah Sarımsak 10 gr

Tavuk Suyu 500 ml

 

Tavuk suyu

Tavuk Kanat ve Sırt Kemikleri 300 gr

havuç 10 gr

pırasa 10 gr

Metro Chef soğan 10 gr

Metro Chef sarımsak 5 gr

Kereviz Sapı 10 gr

karanfil 1 adet

Metro Chef Beyaz Biber 1 gr

su 1200 mi

Buket Garni 1 adet

               

Buket garni

 

Maydanoz Sapı 50 gr

Kereviz Sapı 30 gr

Metro Chef taze kekik 10 gr

Defne Yaprağı 2 adet

pırasa 50gr

Mutfak İpi 1 adet

Hazırlanması

Buket garni:Pırasayı, maydanoz sapını, kereviz sapını ve taze kekiği eşit uzunlukta doğrayın.  Pırasa bir taraftan uzunlamasına kesilir.   Maydanoz sapı, kereviz sapı, taze kekik ve defne yaprağı pırasaya sarılır. Pırasanın içindeki sebzelerin dağılmaması için mutfak ipi ile bağlanır.

Tavuk suyu:500 ml su kaynatılır ve tavuklar 5 dakika haşlanarak sudan çıkarılır.  700 ml daha su tencereye alınır.  Havuç, pırasa, soğan, sarımsak ve kereviz sapını küçük parçalar halinde doğrayın.  Doğranmış sebzeler, karanfil, beyaz biber ve buket garni suya eklenir.  Tavuklar da dahildir.   Tencerenin altını kısık ateşte bırakın ve yaklaşık 1 saat kaynamaya bırakın. Kaynama süresi boyunca üzerinde biriken köpükler ortasından bir kevgir yardımı ile alınır.  Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra süzgeç yardımı ile başka bir tencereye süzülür.  Soğutulur ve saklanır.

Zencefilli Balkabağı Çorbası:Kabak, soğan, patates, havuç ve kereviz sapını küçük parçalar halinde kesin.   Zencefil küpler halinde kesilir. Doğranmış sebzeler ve çubuk tarçın fırın tepsisine dizilir.  Üzerine zeytinyağı gezdirip 180 derece fırında 15 dakika pişirin.  Tarçın çıkarılmış pişmiş sebzeler

tencereye alınır.  Tavuk suyunu ekleyip kaynatın.  Tuz, beyaz biber ve siyah sarımsak ekleyin.  El blenderi yardımıyla çekilerek pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar süzülür.  Filtreleme işleminden sonra

Tekrar ocağa alınan çorbaya krema eklenir.  Ayrı bir tavada tereyağı orta ateşte kaynatılır, süzülür ve tortusundan ayrılır.   Kalıntından ayrılan tereyağı tekrar tavaya alınır ve yanık fındık aroması çıkana kadar kısık ateşte tutulur. Çorbaya kavrulmuş fındık aromalı tereyağı eklenir, karıştırılır ve servise hazır hale getirilir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu