Ekonomi

Kapalıçarşı’da Euro, Dolar ve Altın Rekorları Kırılınca Hareketlilik Gerçekleşti

FATİH’teki Kapalıçarşı’da euro, dolar ve gram altında rekor kırılmasının ardından hareketlilik yaşandı.

Gram altının 1.700 TL’yi, 1 Euro’nun da 30 TL’yi geçmesinin ardından Fatih’teki Kapalıçarşı’da hareketlilik yaşandı. Kapalıçarşı’da saat 15.00’te gram altın alış 726 lira, satış 735 lira, dolar satış 27 lira 50 kuruş, euro alış 30 lira 37 kuruş, satış 30 lira 54 kuruş oldu. Birikim sahibi olanlar, güvenli liman olarak görülen altına yatırım yaptıklarını belirtiyor. Kapalıçarşı esnafı da vatandaşların yatırım için altını tercih ettiğini söylüyor. Çarşıdaki ‘dalgalı borsa’da dolar, altın ve eurodaki yükselişe bağlı olarak hareketlenme olduğu görüldü. Bazı vatandaşlar, Türk Lirası ihtiyacından dolayı dolar ve altın bozdurduklarını ifade etti. Çarşıya gelen vatandaşlar, kurdaki bu yükselişten dolayı tedirgin olduklarını belirtiyor. Piyasa uzmanlarının iddiası, doların 28 liraya yükselmesinin ardından tekrar 25 lira civarına ineceği yönünde.

“SON ÇIKIŞLA DOLAR 28 LİRADAN SONRA 25 LİRAYA GELECEĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİM”

Döviz ve Altın Piyasası Uzmanı Adnan Kapıkaya, “Şu anda faiz öncesi piyasalarda çok önemli bir hareket var. Önceki faizi gündeme alırsak onda da sert satışlar oldu, dolar kurunda da düşüş yaşandı” dedi. 23 liraya kadar çıktı.Sonra faiz artışına rağmen dolar 26 liraya çıktı bu sefer endişe oldu yani bunun en büyük sebebi ÖTV’den kaynaklanıyor. 34 ve doların buraya gelmesi Merkez Bankası’nın bu perşembe günü faizi açıklayacak kararı ile soru işareti oluşturuyor.Merkez Bankası yabancılar için doları artırıyor mu acaba Merkez Bankası muhtemelen doları doldurmak isteyecektir. ama 28 dolar limitinden sonra ciddi bir satış olabilir.Yabancıların satmak için bu seviyeyi izleyeceğini düşünüyorum.25’e kadar oradan bir rahatlama gelebilir.Bu saatten sonra da gördüğünüz gibi dolar 27 bin seviyesinde devam ediyor. 10-15 Sabah 26.30 Şu an önemli bir çıkış var Parası olanlar televizyon izliyor. Faiz oranlarında düşüş var. Para birimi korumasında bir azalma var. Ama bundan sonra ne olacağını düşünüyorsun? Bence insanlar biraz izlemeli. Dolar son çıkışla birlikte 28 liradan sonra 25 liraya ulaşacak diyebilirim” dedi.

“BANKALARDAN PARA ÇEKİMLERİ”

Kapıkaya, Kapalıçarşı’nın yoğun olduğunu belirterek, “Şu anda 27 bin 150 ile rekor seviyede. Euro ve Türk Lirası 30 bin 600 seviyesinde. Aslında önemli bir rekora imza attı. Euro son zamanların zirvesinde. Bugün baktığımızda bu ayın 25. yıl dönümü ondan sonra ABD’nin faiz kararı var belki ondan sonra Euro’da bir yumuşama olabilir bizce çok zirvelerde Ama şu anda dövizde çok köpük var diyebilirim.Yani bunun en büyük kaynağı petrol, ÖTV, petrol fiyatları yüzde 7.34’e kadar çıkması insanlarda şüphe yarattı. .Şimdi son gazlardan sonra yine bir yumuşama olacak diyebilirim.Ortalık çok kalabalık,bankalardan parasını çekenler geliyor.Dolar 30-35 olur deyip geliyorlar ama insanlara verecekler. doları yüksekten, dipten geri alacaklar. Merkez Bankası onlar da olduğu için sadece seyrediyor.’ diye bekliyorlar. 28’den sonra doların kaderi belli olacak. Bunu açıkça söylüyorum” dedi.

“DOLARI YASTIK ALTINDA TUTUYORUZ”

Doları bozdurmak için piyasaya çıkan Bilal Tercan, “Doların yükseleceğine inanıyorum ama Türk lirası hep olacak. Yavaş yavaş dolar paramızı yastık altına almak zorunda kalıyoruz. Çünkü Merkez Bankası, FED dolar kurunu yüksek sabitledi son zamanlarda doların 25’e çıkmasıyla önü açıldı sanırım altın da öyle.Tahminim altın 1.800’e kadar 1.900’ün üzerine doların da 30’un üzerine çıkacağı yönünde. , ama doları yastık altında tutuyoruz.Türk lirasına ihtiyacımız olduğunda dolardan çekip burada bozduruyoruz.Şimdi dolar bozdurdum.Türk lirası ile belli harcamalar yaptığımız için yastık altına yastık koyuyoruz. Doları altından çekip bozdurmak zorunda” dedi. Yüksel Şen ise, “Hem bozdururken hem de alırken daha uygun olduğu için buraya geldik. Şu anda dolar bozdurdum. Çünkü benim Türk Lirası’na ihtiyacım var. Dolar altın şeklinde bir yatırımdır.” . Birkaç tane olsa bile, onlar bizim seçimimiz.”

harran-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu