Ekonomi

Karşıyaka’nın ‘Kumru’su 19 bin kullanıcıya ulaştı

Tugay, “Karbon ayak izimizi azaltıyor, Karşıyaka’daki trafik yükünü hafifletiyoruz” dedi.

Karşıyaka Belediyesi’nin şehir içi ulaşımı kolaylaştırmak ve karbon salınımını azaltmak amacıyla hizmete sunduğu elektrikli scooter Kumru, 18 ayda 19 bin aktif kullanıcıya ulaştı.

Akıllı telefonlara indirilen uygulama ile kullanılan Kumru, kısa mesafeli ulaşım için hem pratik hem de çevreci bir alternatif sunuyor.

İklim krizine karşı çalışmaları vatandaşların katılımıyla yürüttüklerini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Kumru kısa sürede Karşıyakalılar tarafından kabul gördü. Böylece hem karbon ayak izimizi biraz daha azaltmış oluyoruz hem de Karşıyaka’daki trafik yükünü hafifletmiş oluyoruz. Hedefimiz daha yaşanabilir bir dünyada yaşamak” dedi.

Karşıyaka Belediyesi’nin ulaşımda doğaya salınan karbon salınımını azaltmak, araç trafiğini azaltmak ve sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmek amacıyla hizmete açtığı Kumru, Karşıyakalılar tarafından ilgiyle kullanılıyor. 18 ay önce hizmete giren Kumru, 19 bin aktif kullanıcıya ulaştı. Günün her saati kullanılan ve daha çok konut ile toplu taşıma durakları arasındaki mesafe için tercih edilen Kumru’yu kiralamak isteyen vatandaşların akıllı telefonlarına birebir uygulamayı yükleyip kullanıcı profili oluşturması gerekiyor. Ardından elektrikli scooter üzerindeki karekod cep telefonu kamerası tarafından okunarak sürüşe başlanıyor. Sürüş tamamlandıktan sonra araç ve yaya trafiğini aksatmayacak şekilde uygulamada belirlenen limitler dahilinde park edilebilir. Park ettikten sonra, QR kodunu okutarak sürüşe son verilmelidir.

 

İSTASYONU İNDİRİN, İNDİRİMİ ALIN

Güvercin kiralayan vatandaşlar gelişigüzel bir açılış fiyatı ödemiyor ve kullanım sonunda ödenecek tutar dakikası 2 lira 25 kuruş hesaplanarak belirleniyor. Kullanıcıların Kumru’yu ilçe genelindeki 6 otoparktan birine park etmesi durumunda yüzde 20 teşvik indirimi uygulanıyor. İstasyonlar ile görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi ve yaya yollarındaki işgallerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. İstasyonların konumları ise şöyle: Karşıyaka Belediyesi, Bostanlı Suat Taşer Açık Hava Tiyatrosu, Tersane Kafe, Karşıyaka Belediyesi Evrensel Çocuk Merkezi, Kent Balık Lokantası ve Denizkent Lokantası.

 

DEVAMLI DESTEK

500 watt motor gücüne sahip scooterlar, 55 kilometre menzil sunuyor. Bataryanın gücü azalırsa ilgili kişiler tarafından batarya yenisi ile değiştirilir. Kumru, davet merkezi ve alanında 7/24 hizmet vermektedir. Kullanım sırasında sorun yaşayan ve yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar uygulama üzerinden takviye alabiliyor.

 

ORTAK HEDEFİMİZ DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA

Türkiye’de ilçe belediyeleri arasında bir ilki gerçekleştirdiklerini hatırlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Karşıyaka’da iklim krizine karşı çalışmalarımızı vatandaşların katılımı ve takviyesiyle gerçekleştiriyoruz. Özellikle karbon salınımını azaltma noktasında pek çok takviye görüyoruz. Bisiklet, Karşıyaka’da şehir içi ulaşımda oldukça tercih edilen bir araç. Bazı durumlarda kısa mesafelerde hızlı bir ulaşım gerekebilir. Kumru bu noktada çevreci, kullanıcı dostu ve pratik bir çözüm olarak beklentiyi karşılamaktadır. Kısa sürede Karşıyakalılar tarafından kabul gördü. Bu sayede hem karbon ayak izimizi biraz daha azaltıyor hem de Karşıyaka’daki trafik yükünü hafifletmiş oluyoruz. Kumrun’un belediyemize özel olarak ürettiği yazılımını talepler doğrultusunda her zaman yeni tutarak kullanıcı dostu bir uygulama sunmak için çalışıyoruz. Ayrıca plastik kesimlerini kendi bünyemizde üreterek katma değer sağlıyoruz. Bu yönüyle Kumru tam bir Karşıyakadır. Aynı zamanda imzaladığımız protokol ile Kumrular, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü’nde akademisyen ve öğrencilere de hizmet veriyor. Ortak hedefimiz daha sürdürülebilir bir dünyada yaşamak.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

korkutajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu