Ekonomi

KCC: Depremlerden kaynaklanan kayıplar 2,4 milyar dolara ulaşabilir

ABD merkezli Karen Clark & ​​​​Company (KCC) afet modelleme şirketi, Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından deprem sigortası kapsamındaki hasar tahminini paylaştı.

Reuters’in haberine göre KCC, Maraş depremlerinin yol açacağı zararın 2,4 milyar dolar olmasını bekliyor ve bu zarar deprem sigortası kapsamında. KCC’ye göre, Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yol açacağı mal kaybının 20 milyar dolara yakın olacağı tahmin ediliyor.

JPMORGAN VE EBRD’DEN MALİYET TAHMİNLERİ

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan da Maraş depremlerinin Türkiye’ye maliyetine ilişkin tahminini paylaşarak, depremlerin neden olduğu fiziki yıkımın doğrudan maliyetinin en az 25 milyar dolar olacağı öngörüsünü aktardı.

JPMorgan’ın hesaplamasına göre, depremin maliyetinin gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2,5’i kadar olması bekleniyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Maraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerinin Türkiye’nin GSYİH’sında yüzde 1’e varan kayba neden olabileceğini de duyurdu. EBRD, 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye’nin 2023 büyüme tahminini yüzde 3,5’ten yüzde 3’e indirmişti.

Raporda, önümüzdeki aylarda artması beklenen inşaat faaliyetlerinin, yıkımın altyapı ve tedarik zincirleri üzerindeki etkisini hafifleteceği öngörülürken, yüzde 1’lik GSYİH daralmasının “makul” olduğu belirtildi. tahmin etmek”. (DIŞ HABERLER)

haberurla.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu