İş

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak verilere odaklandı

ABD’de istihdam piyasasındaki yavaşlama sinyalleri ile küresel piyasalar toparlanma eğiliminde hareket ederken, bugün gözler veri gündeminde, özellikle de ülkede açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi’nde (ÜFE).

New York borsasında son 5 işlem gününde etkili olan satış trendi, ABD’de önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon bilgileri öncesi haftalık işsizlik maaşlarındaki artışın ve ABD’deki ABD borsasının açıklanmasıyla yerini yükselişe bıraktı. ABD Federal Rezervinin (Fed) para politikası kararları.

Dün ABD’de açıklanan bilgilere göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 230 bin olurken, devam eden işsizlik maaşı başvuruları 1 milyon 671 bine yükseldi.

Analistler, Fed’in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği para politikası toplantısı öncesi makroekonomik verilerden alınacak sinyallerin değerinin arttığına dikkat çekerek, özellikle işgücü piyasasındaki yavaşlamanın piyasaları güçlü şekilde etkilediğini belirtti. banka yakından izlenmektedir.

Bugün açıklanacak olan ÜFE ve Michigan Üniversitesi tüketici inanç endeksi verilerinin piyasalar tarafında örnek bir etki yaratabileceğini belirten analistler, Fed’in politika faizini 50 baz puan artırmasının para piyasalarında fiyatlandığını ancak 75 baz puanlık faiz artırımı ihtimali ise yüzde 25 ile halen mümkün. ön plana çıkardı.

Analistler, ülkede resesyon olasılığının güçlü olmaya devam ettiğine dikkat çekerek, bu durumun petrol fiyatlarını baskılamaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Brent petrolün varil fiyatı dün üst üste beşinci güne düşüş trendini taşıyarak 76 dolarla 27 Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından yeni güne yükselişle başladı ve 76,9 dolarda istikrar kazandı.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer savaş tehdidinin arttığını belirtmesinin ardından Putin ile bir araya gelen Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Rusya’nın nükleer silah kullanma tehdidinden vazgeçtiğini belirtti.

Dün New York borsası alım seyri izlerken, S&P 500 yüzde 0,75, Nasdaq endeksi yüzde 1,13 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,55 yükseldi. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa yakasında dün karışık bir seyir gözlenirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Lideri Christine Lagarde yaptığı açıklamalarda para politikasına ilişkin herhangi bir ipucu vermedi.

Analistler, bölgede artan resesyon endişelerinin uzun vadeli tahvil getirilerini baskılamaya devam ettiğini belirterek, yatırımcıların merkez bankasının önümüzdeki hafta yoğunlaşacak takvimi öncesinde temkinli davrandıklarını eklediler.

Dün yüzde 1,79 ile 15 Eylül’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen Almanya 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 1,81’de.

Almanya’da DAX 40 endeksi yatay seyrederken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,23, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 0,14 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.

Çin’in Asya’daki “sıfır Kovid-19” politikasındaki yumuşama adımlarını sürdürmesi risk iştahını artırsa da salgının hızla yayılma olasılığı bölgede belirsizliklerin artmasına neden oldu.

Analistler, ülkedeki olay sayısının hızla artmasıyla birlikte ekonomik aktivitedeki hareketliliğin yoğunlaştığını belirterek, bahisle ilgili haber akışının piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini söylediler.

Yurt içinde açıklanan bilgilere göre, Kasım ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 1,6 arttı. Çin’de ise ÜFE yıllık bazda yüzde 1,3 geriledi.

Bu gelişmelerle birlikte Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 arttı.

Yurt içinde dün 4.710-4.860 bandında dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi günü yüzde 0,60 artışla 4.855,92 puanda tamamladı.

Dün günü yatay bir seyirle 18.6431’den kapatan dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 18.6420’den işlem görüyor.

Analistler, bugün ABD’de ÜFE ve Michigan Üniversitesi tüketici inanç endeksi bilgilerinin takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 4.850 ve 4.730 seviyelerinin takviye, 4900 puanın ise direnç konumunda olduğunu belirtti.

Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:

16.30 ABD, Kasım ÜFE

18.00 ABD, Aralık Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu