Ekonomi

Küresel piyasalarda Fed ve Çin etkisi

Fed üyelerinin ve ISM’nin açıklamalarıyla tahvil getirileri yükselirken, Asya’da Çin müdahalelerinin etkisi hissediliyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Pazartesi günü 14 baz puan artışla yüzde 4,16’ya yükseldi. Asya’daki süreçlerle birlikte getiri 2 baz puan azalarak yüzde 4.135’e geriledi.

Amerikan borsa endeksleri de faiz indiriminin erteleneceği beklentisiyle Pazartesi günü düşüş yaşadı. S&P 500 yüzde 0,3 düştü. Vadeli işlem piyasasında toparlanma çabası dikkat çekiyor.

Çinli yetkililerin Asya Pasifik’e müdahalesiyle Çin borsaları net bir şekilde pozitif ayrıştı. Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300’ün üzerinde. Japon endeksleri geriledi.

Pazartesi gününü yüzde 0,4 yükselişle kapatan Bloomberg Dolar Endeksi 1.243 puanda yatay seyrediyor.

Fed üyeleri, ISM verilerine dayanarak faiz indirimi beklentilerini erteledi

Fed üyelerinin yeni açıklamaları ve ABD ISM Hizmetleri endeksinin ekonomik canlılığa işaret etmesi, Fed’in erken faiz indirimi olasılığını giderek azaltıyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, para politikasının gevşek ya da kısıtlayıcı olmadığı seviyeyi ifade eden nötr faiz oranının artmış olabileceğini belirterek, politikanın çok sıkı olmadığını söyledi. Kashkari, yüksek nötr faiz oranının Fed’in faiz indirimleri için daha uzun süre beklemesi için alan yarattığını belirtti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyondaki ilerleme için daha fazla veri görmeleri gerektiğini kaydetti. Goolsbee konuşmasında olası 50 baz puanlık indirime dair spekülasyon yapmayacağını belirtti.

Faiz görünümüne ilişkin yorum yapmayan Fed üyesi Raphael Bostic, Fed’in işsizlik hedefi olan ve tam istihdamı temsil eden işsizlik oranının 2017 yılında yüzde 4,5 olarak görüldüğünü ancak sıkılaşma nedeniyle bu oranın önemli ölçüde düştüğünü belirtti. Son yıllarda işgücü piyasası.

Öte yandan Pazartesi akşamı açıklanan ABD ISM hizmet sektörü endeksi Ocak ayında 53,4 ile beklentileri aşarak son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Verinin alt kırılımlarından malzemeye ödenen fiyat endeksi ise 7,3 puan artarak 2012’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 64’e ulaştı. Bu yükseliş, hizmetler sektöründe enflasyon riskinin hala canlı olduğunu ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu