Haber

Nitrojen gazıyla uygulama ABD’de onaylandı

ABD Temyiz Mahkemesi, ülkede ilk kez bir mahkumun “nitrojen gazı” olarak da bilinen nitrojen gazıyla infazına yapılan itirazı reddetti.

1989 yılında bir vaizin karısını tetikçi olarak öldürmekten suçlu bulunan Kenneth Eugene Smith, bugün saf nitrojen solumaya zorlanarak idam edilecek.

2022 yılında Alabama eyaletinde zehirli iğneyle idam edilme girişiminden sağ kurtulan Smith, Temyiz Mahkemesi’ne başvurarak “anayasaya aykırı” olduğunu öne sürdüğü infazın ertelenmesini istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları ve insan hakları örgütleri de “insanlık dışı işkence” olarak nitelendirilen nitrojen gazı yönteminden vazgeçilmesini talep etti.

Ancak federal mahkeme infazdan bir gün önce infazı onayladı. Yargıç, Smith’in infaz tekniğinin acımasız olduğu yönündeki iddiasını kanıtlayamadığına karar verdi.

İLK İNTRAFTA ÖLMEMİŞTİ: İTİRAZLAR SONUÇ OLMADI

Smith’in avukatları mahkeme kararıyla infazın son anda durdurulmasını amaçlamıştı ancak bu kararla tartışmalı infazın önündeki tüm engeller ortadan kalktı.

Smith, 2022’de intravenöz hattın saatlerce bulunamaması nedeniyle ölümcül enjeksiyonla infaz girişiminden sağ kurtuldu. Yıllardır cezaevinde idam edilmeyi bekleyen Smith de BBC’ye çok korktuğunu belirterek, “Sürekli panik atak geçiriyorum ve kilo veriyorum” dedi. İnfazın durdurulmasını istedi

Alabama eyalet hükümeti, hızlı bilinç kaybına yol açtığını söylediği nitrojen gazı infazının güvenli olduğunu savunurken, uzmanlar bu yöntemin mahkumu öldürmek yerine komaya sokabileceğini, hatta başka kişilerin de ölebileceğini vurguluyor. sızıntı.

ABD’de idam oranlarının en yüksek olduğu eyaletlerden biri olan Alabama’da 2018 yılından bu yana üç kez ölümcül enjeksiyon girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması tartışma yarattı.

İCRAAT NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK?

Nitrojen gazı uygulaması mahkumu saf nitrojen solumaya zorlayarak ölüme neden oluyor ve onu vücut fonksiyonlarını sürdürmek için gereken oksijenden mahrum bırakıyor.

ABD’deki hiçbir eyalet bugüne kadar idam cezasını uygulamak için nitrojen gazı kullanmadı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın infaz yöntemi olan enjeksiyonlarda kullanılan uyuşturucuların bulunması giderek zorlaştıkça, bazı eyaletler mahkumları idam etmenin yeni yollarını arıyor.

Renksiz, kokusuz bir gaz olan azot, insanların soluduğu havanın %78’ini oluşturur ve uygun oksijen seviyeleriyle solunduğunda zararsızdır.

Plana göre Kenneth Eugene Smith idam odasında sedyeye bağlandıktan sonra yüzüne NIOSH onaylı Type-C hava solunum cihazı yerleştirilecek.

Gardiyan daha sonra idam cezasını okuyacak ve Smith’e başka bir odadan “nitrojen gazı sistemini” etkinleştirmeden önce son bir sözü olup olmadığını soracak.

Devlet protokolüne göre en az 15 dakika süreyle nitrojen gazı uygulanacak.

Alabama başsavcılığına göre nitrojen gazı saniyeler içinde bilinç kaybına, dakikalar içinde de ölüme neden oluyor.

duraganajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu