Haber

PORTRE 80’lerin “Fehmi Baba”sı: Rasim Öztekin

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Rasim Öztekin’in ölümünün üzerinden 2 yıl geçti.

Türk tiyatrosunun beşinci Kavuklusu, televizyon ve tiyatronun gülen yüzü Öztekin, dizi ve filmlerdeki seslendirmeleri ve köşe yazılarıyla gönülleri fethetmiştir.

Tam adı Rasim Mükerrem Öztekin olan sanatçı, 14 Ocak 1959’da İstanbul’da Şükran ve Atilla Fazlı Öztekin’in çocuğu olarak dünyaya geldi.

Galatasaray Lisesi’nde eğitim gören başarılı oyuncu, İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.

Rasim Öztekin, İstanbul Akademik Sanatkarlar Topluluğu, Kadıköy Halk Eğitimi ve Nöbetçi Tiyatro’da amatör çalışmalar yaparak sahneye çıktı.

Türk tiyatrosunun usta isimleriyle aynı sahneyi paylaştı.

1980 yılında Ferhan Şensoy’un Ortaoyuncular Topluluğu ile profesyonel tiyatro oyuncusu olan Öztekin, Ortaoyuncular Tiyatrosu’nun “Kralları Vururlar”, “Süpermarkete Karşı Kahraman Bakkal”, “Tramvayla Şarkı” ve “İstanbul’u Satıyorum” adlı oyunlarında rol aldı. 1980-1992. Eserleriyle birlikte tüm oyunlarında yer aldı.

Usta oyuncu, Türk tiyatrosunun değerli isimlerinden Münir Özkul, Erol Günaydın, Tuncel Kurtiz, Ferhan Şensoy ve Zeliha Berksoy ile aynı sahneyi paylaştı.

1992-1995 yıllarında Rasim Öztekin, Nükhet Duru ve Demet Akbağ’la birlikte “Muzikomedi”, Hülya Avşar, İbrahim Tatlıses ve Demet Akbağ’la “Mega Show”, Demet Akbağ ve Ayşen Gruda ile “Yeşil Kabare Şovları” ile izleyici karşısına çıktı.

1994 yılında Gani Müjde ve Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı “Türkiye 2071” müzikalini sahneleyen sanatçı, eserde oyuncu olarak da yer aldı.

1986 yılında sinemaya girdi.

Usta sanatçı, “Misyonumuz Komedi”, “Komedi Türk”, “Bak Bak”, “Eğrilerden Gerçeğe”, “Hayal Biraz Gül biraz”, “Eşref Saati” ve “Bizden” programlarına ev sahipliği yaptı. Sen”.

1986 yılında “Bir Gün Aşk” filmiyle sinemaya adım atan sanatçı, kariyeri boyunca “Kurt Kanun”, “Talih Kapıyı Kırınca”, “GORA”, “Düğün Derneği” gibi birçok filmde çalıştı. “Süt Felsefecisi” ve “Çalgı Cengi İkimiz” filmlerinde rol aldı.

Öztekin, “Köşe Döner” adlı televizyon dizisinin ardından “Klavye Oğlanları”, “Vahşi Aile” ve “Seksenliler” dizilerinde canlandırdığı karakterlerle izleyicilerin beğenisini kazandı.

Bir yandan çizgi film ve reklam seslendirmeleri de yapan sanatçı, senaryosunu Gani Müjde’nin yazdığı, Mehmet Ergen’in sahneye koyduğu ‘Yıldızların Altında’ adlı müzikalde Beyazıt Öztürk ve Candan Erçetin ile başrolü paylaştı. Başarılı oyuncu TRT’de program yazarlığı yaptı.

Akşam ve Star gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Öztekin, kendi internet sitesinde de çeşitli konularda yazılar yazdı.

Usta oyuncu 2009 yılında “Boş Yürüteç ve Yolcusu” adlı oyun sırasında kalp krizi geçirmiş ve sanatçıya tedavi sırasında kalp pili takılmıştı.

Rasim Öztekin başta sağlık olmak üzere çeşitli toplumsal bilinçlendirme projelerinde yer aldı.

Kavuk’u 2020’de Şevket Çoruh’a teslim etti

Geleneksel Türk tiyatrosunun nadide sembollerinden Hasan Efendi’nin sarığını 2016 yılında tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy’dan alan sanatçı, sağlık sorunları nedeniyle sarığını 2020 yılında Şevket Çoruh’a teslim etti.

Rasim Öztekin’in Zeynep Aslıhan İsbay ile evliliğinden olan kızı Pelin Öztekin, 1987 yılında dünyaya geldi. Öztekin, 2005 yılında gazeteci Esra Kazancıbaşı ile dünya evine girdi.

Tiyatro dalında 1988 Altan Erbulak Ödülleri’nde “En İyi Erkek Oyuncu”, 1995 İsmail Dümbüllü Ödülleri’nde “En Başarılı Erkek Oyuncu” ve “Afife Tiyatro Ödülleri”nde komedi ve müzikal dalında “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”. Öztekin, sivil toplum kuruluşları, medya ve üniversiteler tarafından birçok kez “yılın sanatçısı” seçildi.

“Atış Özgür” adlı bir de köşe yazılarından derlediği bir kitabı bulunan Öztekin, kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede 8 Mart 2021’de 62 yaşında hayatını kaybetti.

Sanatçının eserleri

Tiyatro: “İstanbul’u Satıyorum”, “Don Juan ve Madonna”, “Soyut Sultan”, “Yorgun Matador”, “Aşkımızın Gemisi”, “Elveda Godot”, “Aptalları Karşılayan Televizyon Dizisi”, ” Haldun Taner” Kabare”, “Çok Garip Soruşturma”, “Parasız Yaşamak Pahalı”, “Fisne Pahçesu”, “Zıkkım Zulada Kök Bitti”, “Sahibinden Satılık Birinci El Orta Oyun”, “Uzun Maşalar” Kişot”, “Kiralık Oyun”

Sinema: “Enstrüman Cengi İkimiz”, “Düğün Derneği”, “Düğün Derneği 2”, “Süt Filozofu”, “Vay Arkadaş”, “Gelecekten Bir Gün”, “Kanal-i-Zasyon”, “Zorba” , “Kapılara Dikkat Edin” “, “Şans Kapıyı Kırdığında”, “Üzgünüm” ve “GORA”

Diziler: “Klavyeci Çocuklar”, “Kardeş Paylaşımı”, “Seksenler”, “Geniş Aile”, “Komedi Türk”, “Eyvah Teyze”, “Suç Dosyası”, “İyi Günler”, “Pertev Bey’in Üç Kızı”, ” Hırsız Polis”, “Dolunay”, “Ev Halısı”, “Yeni Hayat”, “Paşa Baba Yalısı”, “Başka İstanbul Yok”, “Bosgezen ve Kalfası”, “Fal Bilim Merkezi”, “Köşe Dönen”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu