Yaşam

Pug Köpek Cinsi Hakkında İlginç Gerçekler

Günümüz dünyasında bir çoğumuz apartman dairelerinde yaşadığımız için hem rahatımız hem de temizliği için büyük cins köpekler yerine küçük cins köpekleri evimize arkadaş olarak kabul ediyoruz. Evde beslenen en tanınmış küçük ırklardan biri boksördür. Küçük boyutunun yanı sıra sevimli yüzü ve şaşkın bakışları nedeniyle pug,Hem dünyada hem de ülkemizde popüler bir evcil hayvandır.

Bugünlerde popülaritesi nedeniyle pug köpeklerin yeni bir ilaç olduğunu düşünmeyin. Bu cinsin ilk olarak binlerce yıl önce yetiştirildiği tahmin edilmektedir. Üstelik sıradan insanlar için değil, kraliyet soyluları için yetiştirildi ve dünyanın birçok farklı yerinde kraliyet ailesi bu çeşidi gerçekten çok sevdi. Tarihte gizli kalmış bir toplumun simgesi bile olmuş pug köpek ırkını yakından tanıyalım.

İşte Pug köpek ırkı hakkında birçoğunu ilk kez duyacağınız bazı farklı gerçekler:

  • En eski evcilleştirilmiş köpek ırklarından biridir.
  • Puglar, kraliyet ailelerinin en sevdiği evcil hayvanlardır.
  • Gizli bir tarikat, sembolü olarak bir boksörü seçmiştir.
  • Napolyon hapishanedeyken karısıyla bir pug yardımıyla iletişim kurdu.
  • Sinema ve televizyon dünyasının en ünlü köpek ırkı.
  • Puglar yıllar içinde değişti.
  • Genetik olarak hastalıklara eğilimli bir cins.
  • Pugların alınlarında bir prens damgası vardır.

En eski evcilleştirilmiş köpek ırklarından biri:

Evcilleştirilmek yerine üretildi demek daha doğru olur çünkü boksör köpeğin cinsidir. MÖ 400 yılında Çin kraliyet ailesi Shang Hanedanı için kucak köpeği olarak yetiştirildiği biliniyor.O zamanlar Lo-Chiang-Sze ve Foo olarak bilinen pug köpekleri, MÖ 551’de Konfüçyüs tarafından kayıt altına alındı.

Elbette o dönemin pugları günümüzde Pekingese olarak adlandırılan cinsin atalarıdır. Tibet’te Budist rahipler tarafından da beslenen pug köpekleri, Oradan Japonya ve Avrupa’ya yayıldı. Çin’in ilk İmparatoru Qin Shi Huang, MÖ 200 civarında eski kayıtların çoğunu yok ettiğinden, pug köpeklerinin tarihi biraz belirsizdir.

Puglar, kraliyet ailelerinin en sevdiği evcil hayvanlardır:

Puglar ilk olarak 16. yüzyılda Hollandalı Doğu Hindistan şirketi tarafından geliştirildi. Japonya’dan ithal edilerek Avrupa’ya getirilmiştir. Orange hanedanının Hollandalı prensinin pug köpeği, onu suikastçılara karşı uyarmak için yetiştirildi. İngiliz Stuart hanedanı III. William ve II. Mary, pug köpeklerini Hollanda’dan İngiltere’ye getirdi ve onları King Charles Spaniel ile çiftleştirdi. 19. yüzyılda Kraliçe Victoria, pug köpekleri için bir Köpek Kulübesi kurdu.

Gizli bir tarikat, boksörü sembolü olarak seçti:

1738’de Papalık, Katoliklerin Masonik tarikata girmesini yasakladı. Bunun üzerine bir takım 1740 yılında, Pug Tarikatı olarak da bilinen Mopsorden adında gizli bir Mason topluluğu kurdular.Sadık ve güçlü bir köpek ırkı olduğu için pug’u sembolleri olarak seçtiler.

İşleri farklı kılan, loca yöneticisi olarak seçilen bir erkek ve bir kadının Big Pug olarak bilinmesiydi. Mopsorden tarikatına girmek istiyorsanız, bağlılığınızı göstermek için yüksek sesle havlamalı ve Grand Pug’ı aramalısınız. bir pug köpek heykelini kuyruğunun altından öpmeliydin.Neyse ki, bu garip kült 1748’de yasaklandı ve feshedildi.

Napolyon hapisteyken bir pug yardımıyla karısıyla iletişim kurdu:

Napolyon Bonapart, Fransa imparatoru olmadan önce mevcut düzene başkaldırdığı için hapse atılmıştı. Artık o zamanki karısı Joséphine de Beauharnais ile evli değildi. Mahkûmla görüşmek kesinlikle yasak olduğu için, Joséphine Fortune, pug köpeğinin bacağına bir mektup bağlayarak hapishaneyi gizlice serbest bırakır. ve böylece Napolyon ile bağlantı kuruyor. Doğruluğu tartışmalı bir hikayeye göre, evlendikten sonra köpeğiyle yatmaya alışan Joséphine, köpeği yataktan çıkarmak istememiş. Napolyon onu yataktan kaldırmaya çalıştığında köpek tarafından ısırıldı.

Sinema ve televizyon dünyasının en ünlü köpek ırkı:

Pug köpekleri ile özellikle Men in Black serisi, Dog Hotel, The Adventures of Milo and Otis, Pocahontas, 12 Rounds, Marie Antoinette, Dune, The Great Race ve sayısız sinema salonu ve The King of Queens, Spin City, Legend of Dragon, The West Wing Eastenders gibi birçok televizyon dizisinde karşılaşmak mümkün. Bazı kitaplarda karakter olarak yer alan pug köpekleri,Ayrıca Nintendogs adlı bir Nintendo DS oyununda da görünürler.

Puglar yıllar içinde değişti:

18. yüzyılda tasvir edilen pug köpeklere baktığımızda çok daha uzun bacakları, uzun burunları ve kesik kulakları olduğunu görüyoruz. Avrupa’da yetişenler bu formdaydı ama Çin’de üretilenler bugün bildiğimiz formdaydı. 19. yüzyılda Çin’den ithalat yeniden başladığında, bugün bildiğimiz cins tanınır hale geldi.

Puglar tıknaz gövdeli, kısa bacaklı, geniş göğüslü ve düz yüzlüdür. Kürkleri kısa, yumuşak ve parlaktır. Klasik görüntünün yanı sıra Siyah, açık kahve, kayısı tonları ve gümüş rengi olabilirler. Genellikle sessiz, uysal ve uyumludurlar. Çocuklu aileler için uygundur. Genetik mirası nedeniyle iyi bir bekçi köpeğidir, ancak her zamanki küçük yapısı nedeniyle tek yapabildiği havlamaktır.

Genetik olarak hastalıklara eğilimli bir cins:

Pugların kısa burunları olduğundan ve kaş kemeri belirgin olmadığından proptoz, kornea yırtılması ve ağrılı göz kapağı seğirmesi yaygındır. Göz hastalıkları açısından büyük risk taşırlar. Hava yolları küçük olduğu için nefes almakta güçlük çekerler. Nitekim nefes alamadıkları için kendilerini serinletemezler ve vücut sıcaklıkları çok yükselebilir.

Aynı zamanda obeziteye yatkın bir cins oldukları için eğitimlerine ve beslenmelerine son derece dikkat edilmelidir. Genetik olarak faringeal refleks, hemispondili ve meningeal hasar riski taşırlar. Ciltteki kırışıklıkların ortası ve özellikle kulaklar özenle temizlenmelidir. İyi bakıldıklarında 12 ila 15 yıl ömürleri vardır.En uzun yaşayan pug 2018’de Güney Afrika’da kaydedildi ve 27 yıl 284 gün yaşadı.

Pugların alınlarında bir prens damgası vardır:

Uydurma bir efsane de olabilir ama kabul edelim, bu farklı. Pugların neden kırışık bir cilde sahip olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, İlk zamanlarda Çinli üreticiler tarafından bilinçli olarak yapıldığı iddia ediliyor.Uzanmış ve size bakan bir boksörün alnında Çince prens anlamına gelen 王子 karakterlerini görebilirsiniz.

Dünyanın en çok tanınan evcil hayvanlarından biri olan pug köpek ırkı hakkında farklı bilgilerden bahsettik. Pug ve diğer çeşitleri sevimli görünse de Açıkladığımız gibi, her biri genetik bozukluklardan dolayı sayısız sağlık sorunu yaşıyor. Lütfen bu cinsin özel olarak üretilmiş hayvanlarından satın almak yerine sokaktaki sayısız sokak köpeğinden birini sahiplenin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu