Ekonomi

Reel kesim güven endeksi Şubat’ta düştü

Şubat ayında Reel Kesim İnanç Endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1 puan azalarak 102,4 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat 2023 Ekonomik Eğilim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini paylaştı. Şubat 2023 İktisadi Eğilim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1678 işyerinin ağırlıklandırılması ve muadillerinin toplanmasıyla değerlendirildi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış RKGE-MA 2023 Şubat ayında bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak 102,4 oldu. Endeksi oluşturan anket sorularına ilişkin yayılım endeksleri incelendiğinde toplam sipariş büyüklüğü, mevcut toplam sipariş büyüklüğü, mevcut mamul stoku, önümüzdeki üç aydaki toplam istihdam ve sabit sermaye değerlendirmelerinin olduğu görülmektedir. yatırım harcamaları endeksi artış yönünde etkilerken, önümüzdeki üç aylık ihracat sipariş büyüklüğü, önümüzdeki üç aylık üretim hacmi ve genel eğilime ilişkin değerlendirmeler endeksi aşağı yönlü etkiledi.

Mevsim etkilerinden arındırılmamış KFE bir önceki aya göre 0,7 puan artarak 102,4 olarak gerçekleşti.

Son üç aya ilişkin değerlendirmelerde, üretim miktarının arttığını, yurt içi sipariş miktarının ise azaldığını belirtenlerin lehine seyrettiği görüldü. İhracat sipariş büyüklüğünde azalma bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında kalması yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre, mevcut mamul stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olması yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü. .

Önümüzdeki üç aya ilişkin değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenler lehine eğilimin bir önceki aya göre güçlendiği, ihracat siparişlerinde artış bekleyenler lehine eğilimin ise bir önceki aya göre güçlendiği görüldü. önceki aya göre zayıfladı. Önümüzdeki on iki ayda sabit sermaye yatırım harcamalarında ve üç ayda istihdamda artış beklentisinin bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi.

Önümüzdeki üç ayda ortalama birim maliyetlerde artış bekleyenler ile son üç ayda artış bekleyenlerin lehine olan eğilimin zayıfladığı görüldü. Satış fiyatının önümüzdeki üç ayda artacağı yönündeki beklentilerin de zayıfladığı görüldü. Önümüzdeki on iki ayın bitmesinin prestijiyle yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak yüzde 74,8 oldu.

Bir önceki aya göre içinde bulunduğu sektörün genel gidişatı hakkında daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 5,9’a gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75,5’e, daha karamsar olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 18,6’ya yükseldi. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu