Ekonomi

“Sektörde hedef verimlilikle yüzde 50 su tasarrufu sağlamak”

Mehmet Hanifi GÜLEL

Sanayide su tasarrufu sağlamak amacıyla “Sanayimiz Suya Vefayla Büyüyor” sloganı kapsamında Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması programı düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan “Sanayide Su Verimliliği Çalışmaları Kapsamında İşbirliği Protokolü”, iki bakanlığın sanayide su verimliliği uygulamalarına ilişkin iş birliğini güçlendirecek. İmza törenine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, TOBB Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın katıldı.

“Sektörel su verimliliği rehberi hazırladık”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su verimliliği konusunda ulusal vizyon ve hedefleri ortaya koydukları strateji belgeleri ve eylem planlarını yayınladıklarını söyledi. Yumaklı, ”Kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliğine yönelik hedef ve stratejilerimizi belirledik. Sektördeki hedefimiz; Su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla yüzde 50’ye varan su tasarrufu sağlanması. Endüstriyel Su Verimliliği Eylem Planımız hedeflenen oranları sağlamaya hazır. “Yeşil OSB uygulamaları başta olmak üzere sanayide çevre dostu ve sürdürülebilir üretime katkı sağlamayı amaçlayan çalışmalarımız sonucunda 152 sektörel su verimliliği rehberi hazırladık” dedi.

“Kişi başına düşen su potansiyeli azalıyor”

Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen yüzde 97,5’inin tuzlu sudan oluştuğunu kaydeden Yumaklı, “Küresel su kaynaklarımızın sadece yüzde 2,5’i tatlı sudan oluşuyor. Bunun da ancak üçte biri kullanılabilir durumda. Karşı karşıya olduğumuz iklim krizi nedeniyle su kaynaklarımız için daha güçlü işbirliğine ve daha etkili çözümlere ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Sadece 6 yılda nüfusumuz yüzde 10 artarken, su kaynaklarımızın da etkileri nedeniyle yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz. İklim değişikliği.Ülkemizde yıllık 1.313 metreküp olan kişi başına düşen su potansiyeli, gerekli önlemleri almadığımız takdirde 2030 yılında 1.000 metreküpün altına düşecek.Uluslararası su gerilimi göstergesine göre ise 2030 yılında 1.000 metreküpün altına düşeceği öngörülüyor. İklim değişikliğiyle mücadelede Ulusal Katkı Bildirgemiz hazırlandı, iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerimiz azaltım ve uyum başlıkları altında belirlendi. “Yeşil Düzen Eylem Planı ile sanayicilerimizin ve bizlerin sorumlulukları belirlendi” dedi.

Kılavuzlarda yer alan su verimliliği tekniklerinin uygulanması halinde sektörel bazda su verimliliği sağlanacağını anlatan Yumaklı, ortalama su verimliliğinin tekstil ve giyim sektöründe yüzde 50, kimya, petrokimya ve eczacılıkta ise yüzde 37 olacağını söyledi. sektörlerin yüzde 48’i yiyecek-içecek faslında, yüzde 48’i ise ana metal sanayi ve fabrikasyon metal ürünlerde yer alıyor. Ağaç ve ahşap ürünleri imalatında ortalama yüzde 52, ahşap ve ahşap ürünleri imalatında yüzde 47, deri ve deri ürünleri sektöründe ise yüzde 43 daha az su kullanabileceklerini belirlediklerini belirtti.

Öncelikli yatırımlar kapsamında ‘yeşil dönüşüm’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, imzalanan protokolün üretim odaklı büyümemizin yanı sıra Türkiye’de endüstriyel su verimliliğinin artırılmasına da katkı sağlayacağını belirterek; Gelecek nesillere daha rekabetçi ve yaşanabilir bir ülke için temel taşı olduğunu söyledi. Yapılan çalışmaların iklim değişikliği nedeniyle ülkemizdeki su mevcudiyetinin yüzde 25’e kadar azalabileceğini gösterdiğini belirten Kacır, “Arıtmanın hayata geçmesi için yatırım büyüklüğü 42 milyar lira olan 75 atıksu arıtma tesisi projesine destek veriyoruz.” Yakında kamuoyuyla paylaşacağımız ‘Yeşil Dönüşüm Destek Programı’ ile sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendireceğiz.KOSGEB’e tahsis edilen 250 milyon dolar ile; KOBİ’lerimizin su, enerji ve hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklim dostu atık geri dönüşümü için yeşil dönüşüm projelerine 4 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz.Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile ise 300 milyon dolar finansman sağlıyoruz. OSB’lerimizin yeşil altyapı yatırımları Attığımız tüm bu adımlarla ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle sanayimizin yeşil ve çevreci dönüşümünü gerçekleştireceğiz. “Hedefimiz önümüzdeki 10 yılda yüzde 50’ye varan oranda su geri kazanımına ulaşmak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu