Haber

Sosyal Güvenlik Uzmanının Erken Emeklilik Açıklaması Yayını Kesiyor: ‘Cinsiyet Değiştirirseniz…’

Beyaz TV’de yayınlanan Uyan Türkiye programına konuk olan sosyal güvenlik uzmanı Erhan Nacar’ın erken emeklilikle ilgili açıklamalarının ardından sunucu yayına ara verdi.

Nacar, erkek cinsiyet değiştirip kadın olursa 5 yıl erken emekli olabileceğini söyledi. Aksi durumda ise sürenin 5 yıl uzatıldığını belirtti.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, Beyaz TV’de yayınlanan ‘Uyan Türkiye’ sabah programına konuk oldu. Emeklilik sistemi hakkında bilgi veren Nacar, konuşmasında “Cinsiyet değiştirenler erken emekli olabiliyor” ifadesini kullandı.

Bunun üzerine program sunucusu “O konuya girmeyelim” deyince reklamlar yarıda kesildi.

‘Bildiğiniz gibi emeklilik Türkiye’de hep tartışılan bir konu. Yapılan düzenleme ile milyonlarca kişi erken emekli oldu.’

Independent Türkçe’ye konuşan Nacar, ‘Bir erkek cinsiyet değiştirirse 5 yıl erken emekli olabilir’ açıklamasını yaptı.

Nacar, olayın geçen Pazar günü Beyaz TV’de yaşandığını söyledi.

Açıklamalarının ardından sunucu yayınının kesilmesini anlamadığını belirten Nacar, ‘Muhtemelen ayıp olduğunu düşünmüştür. Daha sonra konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı’ dedi.

Turgut Özal döneminde Bülent Ersoy’a ‘pembe kimlik’ verildiğini hatırlatan Nacar, Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) göre kadınların 20, erkeklerin 25 yıl hizmetten sonra emekli olabildiğini söyledi.

Nacar, bir erkeğin cinsiyetinin değişmesi ve tam bir kadın olmasının durumu değiştirebileceğine dikkat çekti. Bir erkek resmi olarak cinsiyetini değiştirip yeni kimliğini aldığında, otomatik olarak kadın olur. Bu ona 5 yıl erken emekli olma hakkı verir.söz konusu.

“Kadın cinsiyet değiştirip erkek olursa emeklilik süresi uzar”

Nacar, cinsiyet değişikliği yapan kişinin bunu belgelerle kanıtlaması ve kadınlar için çalışma gününü tamamlaması halinde bu hakkın elde edildiğini belirtti. ’20 yaşını doldurduğunda doğrudan SGK’dan emekli olma hakkını elde edebilir. Bu yönde görüş bildirdim. Türkiye Cumhuriyeti’nde emeklilik kuralları bellidir. Kişi bu değişiklikle yasal olarak kadın olduğunu kanıtladığında erken emeklilik hakkını elde edebiliyor.dedi.

Sosyal güvenlik uzmanı Nacar, şunları söyledi:

Bu durumda emeklilikleri 5 yıl uzar. Yani cinsiyet değiştirip kadın olanlar 5 yıl erken emekli olurken, cinsiyet değiştirip erkek olanlar 5 yıl sonra emekli olacak. SGK cinsiyet olarak kimlikte yazanları uygulamak zorundadır. Reddedilse bile mahkemeye giderse davayı kazanır.’

“Her bireyin hayatı hakkında karar verme özgürlüğü vardır”

‘Bahsettiğiniz durum insanları cesaretlendirmiyor mu’Nacar, soruya şu yanıtı verdi:

Bu biraz da tercih meselesi. Şahsen ben öyle düşünmüyorum. Bunu düşünen çok insan olduğunu sanmıyorum. Herkes doğduğunda cinsiyeti kesin olarak belirlenir. Ben bu duruma karşıyım. Ancak her bireyin kendi hayatı hakkında karar verme özgürlüğü vardır. İnsanların sırf bu yüzden 5 yıl erken emekli olmak için böyle bir şey yapacağını düşünmüyorum. Ama böyle bir şey olduğunda 5 yıl erken ya da geç emekli olmak mümkün.’

Nacar, ‘Sence bunu Türkiye’ye kaç kişi yaptı?’ sorusuna yanıt verdi. ‘Numarasını bilmiyorum. Son haberden sonra birkaç kişi beni aradı’o cevapladı.

Sosyal güvenlik uzmanı olan sosyal güvenlik uzmanı Nacar, insanların kendisine ‘Şimdi ameliyat olsak 5 yıl erken mi emekli oluruz’ diye sorduğunu söyledi.

Böyle bir hakları olduğunu tekrar ediyorum. Şu ana kadar çevremizde ve sosyal medyada rastladığım kadarıyla 15-20 kişinin cinsiyet değiştirdiğini söyleyebilirim. Ama bunun çok fazla olduğuna da inanıyorum.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu